Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Учени препоръчват да не се предписват антибиотици при кашлица

Международен екип от учени предлага на лекарите да не се ориентират по цвета на храчките при предписването на антибиотици на пациенти с кашлица, съобщава ScienceDaily.

Докладът за работата на екипа специалисти, ръководени от Крис Бътлър (Chris Butler) от Кардифския Университет (Cardiff University), Великобритания, е публикуван в European Respiratory Journal. За участие в изследването, Бътлър и колегите му от 13 европейски страни, избрали 3400 пациенти с остра кашлица.

Изследователите установили, че при болните с кашлица, които отделят зелени или жълти храчки, лекарите предписвали антибиотици три пъти по-често в сравнение с пациентите, които имали безцветни храчки или нямали такива. В тези случаи, според изследването, антибиотиците се назначавали, без да се отчита тежестта на симптомите, които имали пациентите с жълти или зелени храчки.

Освен това, както при пациентите, отделящи храчки, така и при пациентите със суха кашлица, скоростта на оздравяване не зависела от провеждането на антибактериалната терапия. Бътлър отбелязва, че резултатите от изследването потвърждават хипотезата, че кашлица при пациенти, без съпътстваща патология минава сама. В тази връзка експертите поставят под съмнение целесъобразността от назначаването на антибактериални препрати на такива пациенти.

Още по темата

Упорита кашлица

Шоколадът ще лекува хроничната кашлица

Рецепти с подправки при респираторни заболявания

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Упражнения

Свързани публикации