Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Циркон

Циркон – камък на изобретателите и ясновидците, камък на утринната зора

Чакри: VII Чакра (Сахасрара)- коронна

История и описание

Ясно становище за произхода на името на циркона не съществува и до днес. Предполага се, че името на минерала идва от арабското или персийското “zar” – злато и “gun” – цвят. Като цяло звучащо “zargun” – златист цвят.

Цирконът е циркониев силикат. Оцветяването на минерала е в разнообразни цветове и оттенъци- червено, кафяво, златисто жълто, жълто-зелено, синьо, опушено, златисто-червено, черно. В природата се срещат и зелени, и лилави нюанси на циркона. Има и безцветни кристали. Блясъкът е диамантен. Той има силно светлоотразяваща способност, интензивно светене и яркост. Такова разнообразие от цветове може да бъде не само естествено, но също така и да е получено след специална обработка на камъка.

На пазара най-често се срещат бели, кафяви и сини екземпляри. Безцветността и синия оттенък на камъните, в повечето случаи са резултат на топлинна обработка. Залежи на циркон има в Камбоджа, Бирма, Тайланд, Виетнам и Шри Ланка.

Други имена на минерала: циркониер, яргун, хусакит.

Други разновидности на циркона: В древността цирконът с различни нюанси получавал собствено име.

• Матарски диамант- безцветен, прозрачен циркон. Наречен на местността в Шри Ланка, където всъщност бил добиван.
• Жаргон – жълт, златистожълт, сламено жълт или опушен циркон (от латинското “jargon “).
• Хиацинт- прозрачен, оранжев с червен, жълт, розов или пурпурен оттенък, червен, кафяво-червен или кафяв циркон (от латинската дума “Hyacinthus”), защото цветът му прилича на цветовете на зюмбюла.
• Малакон – тъмно кафяв циркон с радиоактивни включвания.
• Старлит – син и небесносин циркон (цветът се появява след изпичане).
• Яцинт – оранжево-червен циркон.

Лечебни свойства на циркона

Народните лечители смятат, че циркона помага при исхемична болест на сърцето. Той се препоръчва при кървене от носа. Някои литотерапевти приписват свойство на циркона да стимулира щитовидната жлеза, хипофизата и черния дроб.

Небесносините камъни понякога се използват за лечение на напълняване, тъй като те значително намаляват апетита, стимулират намаляването на стомашна секреция, помагат при запек и подпомагат работата на червата. Черните циркони облекчават протичането на настинките, причинени от измръзване.

В някои страни, народните лечители препоръчват носенето на бижута с цирконий за лекуване на безсъние и нощни кошмари. Цирконът зарежда организма с жизненост, подпомага достигането на емоционално равновесие. В далечното минало съществувало поверие, че червения циркон (хиацинт) може да предпази от забременяване. За тази цел нагретият циркон държали в основата на корема за 2-3 часа в продължение на 8-10 дни.

Скъпоценният камък циркон има доста висока естествена радиоактивност, което го прави силен представител на Уран. Ако сте много чувствителни, може би трябва да избягвате този камък, поради силата му. Цирконът помага за отпускане на тези, които са твърде напрегнати, той балансира естествения поток на енергиите. Във всеки случай, трябва много внимателно да избирате и носите този камък.

Магически свойства на циркона

cirkonВ индийската практика на йогите циркона, както и диаманта, заемат най-високото място по енергетика. Той се смята за силен концентратор на биоенергия. Енергийните свойства на циркона се обясняват с формата на неговите кристали и се свързват с така наречения ефект на двойната пирамида.

Отдавна се смята, че цирконът дава на хората оптимизъм, увереност в своите способности и помага за развитие на интуицията и интелекта, както и за разгадаване на предупредителните знаци, изпратени свише.

През Средновековието, в Русия, червеният циркон (хиацинт) се смятал за амулет на търговците, пътешествениците и хората на изкуството, символизирал мъдрост. Скъпоценният камък циркон е камък на изобретателите, компютърните гении, бунтарите и ясновидците. Той ни подкрепя в търсене на това, което се намира извън границите на конкретната обективна реалност, в тези измерения, за които ние усещаме с душата и сърцето си.

Цирконът ни помага да прекрачим в ново ниво на битието и да се чувстваме комфортно и безопасно дори в обувките на бездомника, човек, различен от всички останали. Днес цирконът се използва доста често. Това се дължи в не малка степен на факта, че формата на кристалите му е като двойна пирамида. В древна Индия, както и в някои други страни, цирконът използвали като магическо средство за предпазване от нежелана бременност. В магическите ритуали цирконът бил използван като средство за пробуждане на свръхестествените сили на човека, такива като ясновидството.

Tалисмани и амулети

Цирконът е талисман на хората, занимаващи се с бизнес. Талисманите с циркон, помагали на търговците за успех в търговските сделки. И днес се правят талисмани, които се препоръчва да се носят при сключване на договори – талисманът ще защити собственика си от вземането на грешно решение.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още