Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Тюркоаз

Тюркоаз – камък на добрия късмет и вътрешния мир

Чакри: V чакра (Вишудха)- гърлена

История

Името на минерала идва от персийските думи “фируза” – “камък на щастието” или “пироза” – “победа.” Английското наименование – тюркоаз – произхожда от френското словосъчетание “pierre turquoise” – “тюркоазен камък”. Ацтеките смятали тюркоаза за вкаменени сълзи на богинята на небето, тя била символ на любовта. В някои индиански племена парчетата тюркоаз изпълнявали ролята на пари.

Небесно- синият тюркоаз се смята за “млад”, цветът му се дължи на медните йони. Зеленикавият тюркоаз се смята за “стар”. В действителност, зеленикавия оттенък на камъка се придава от съединенията на желязото. Понякога те оцветяват минерала в жълто-зелени или дори ябълково-зелени нюанси.

Тюркоазени находища има в Кавказ, Иран, САЩ (Невада, Колорадо, Калифорния и Ню Мексико), Чили, Етиопия, Австралия, Китай, Таджикистан, Узбекистан и Казахстан.

Други имена на тюркоаза са: агапит, арабски камък, камък на ацтеките, лазурен шпат, небесен камък, калаит, туркиз. Под името “тюркоаз” често се продават обгорена кост, порцелан или пластмаса. Такива фалшификати, както и всички изкуствени камъни, не притежават енергия.

Лечебни свойства на тюркоаза

За най-активен се смята небесносиния тюркоаз. Ако бижуто с тюркоаз потъмнее, това може да е знак за началото на заболяване (не забравяйте, че в съвременните условия на живот цвета на камъка може да се промени под въздействието на сапун, алкохол, парфюми и мазнини). Тюркоазът укрепва зрението, избавя от безсъние и кошмари, облекчава главоболието.

камък тюркоазТюркоазът се препоръчва да се носи от тези, които страдат от безсъние и тези, които имат нощни кошмари. Особено полезен е за сърцето, белите дробове, черния дроб и стомаха. Тюркоазът лекува настинки, стимулира регенерацията на кожата. Има положителен ефект върху гласните струни и щитовидната жлеза.

От древни времена, битува мнението, че носенето на тюркоаз около врата, спира кървенето и лекува стомашни язви. Тюркоазът преживява в своята еволюция, раждане, младост, зрелост и стареене, променяйки с “възрастта” си и нюансите на оцветяване от бледо синьо до ярко синьо, зелено- синьо и зелено. Смята се, че най-активен, с лечебна сила, е ярко- синия тюркоаз. Зеленият тюркоаз, загубва силата си и има слаба биоенергетика.

Монголските лами вярват, че тюркоаза е индикатор за здравето на своя собственик и “боледува” заедно с него, променяйки цвета си, ако изведнъж се затъмни или позеленее, то това е първият сигнал за появата на болест. Тази особеност е заложена в самата природа на камъка, той не издържа на нагряване, висока влажност, масла от растителен произход. Тялото на болния човек променя температурата и влажността си, което веднага се улавя от чувствителния тюркоаз.

Магически свойства на тюркоаза

В Персия, тюркоаза е символ на добър късмет и победа. Подарявали го като знак на чувствено желание, като символ на любовта. В модерната митология тюркоазът се смята за камък на смелите хора, способни да водят борба със злото. Тюркоазът носи щастие в любовта, установява мир в семейството, спира караниците между съпрузи, привлича приятели и възбужда симпатии към неговия собственик.

Той носи просперитет и богатство (привлича пари към собственика), засилва интуицията, прави човека честолюбив, смел, благоразумен, храбър, проницателен, защитава своя собственик.

Основното качество на тюркоаза- примирява всичко враждебно, умиротворява кавгаджиите, отнема неоправдания гняв и злобни мисли. Тюркоазът привлича вниманието на мъжете към достойнствата на жените. Като символ на истинската любов се смята, че той притежава способността да утешава сърцето, разбито от нещастна любов. Накитите, направени от камък тюркоаз, се носят като амулет за спечелване на победа, за късмет, като опазващ от всички беди, от “урочасване” и прави неговия собственик неуязвим.

Индийските йоги приписват на тюркоаза силна положителна енергетика, която е от полза на хората, които са гневни, раздразнителни, със зли помисли. Той им дава увереност и положителни емоции. Тюркоазът помага на своя собственик да се съсредоточи, да разбере смисъла на живота, да определи целите, към които трябва да се стреми, удържа човека от суетата и безплодните постъпки.

Зеленият тюркоаз е препоръчително да се носи от психически зрели хора. Като амулет за деца, тюркоаза отблъсква злите сили. Пътешествениците трябва да вземат със себе си тюркоаз- той ще ги предпазва от опасностите, ще имат лесно и приятно пътуване. Отдавна ловците и стрелците прикрепват тюркоаз към пушката или лъка си, за да им помага да се целят добре.

Ефект върху чакрите

Гърлената чакра, контролира дихателната система и слуха, както и кожата; активността на тази чакра помага за утвърждаване в обществения и професионалния живот, носи чувство на удовлетворение.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още