Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Свободна воля

Според този модел, нашата “свободна воля” е доста ограничена. Всъщност, тя е още по-ограничена, отколкото е посочвано досега.

По-голямата част от мотивите за нашите решения са от чувства, за които ние само отчасти сме наясно. От потиснати емоции, от ранното програмиране на живота, от кармични влияния и управление чрез нашето Висше Аз.

Ние повече или по-малко не осъзнаваме влиянието на причините, които принуждават нашето вътрешно Аз да вземе определено решение. Често това може да се случи, когато ние спим и изследваме различни възможности по време на сънуването. А през деня нашето Средно Аз просто се опитва да намери умствена причина, за да оправдае това подсъзнателно взето решение. По този начин, повечето от нас често имат малко истинска свободна воля и нямат много съзнателен избор в изграждането на своето собствено бъдеще.

Веднъж гледах хипнотичен етап на едно шоу. На един от участниците му приложиха пост – хипнотично внушение, че след определен сигнал, той ще отвори прозореца. След като всички участници се върнаха към нормалното си съзнание, сигналът беше даден и човека с пост -хипнотичното внушение бързо стана и отвори прозореца. На въпроса защо е направил това, той отговори, че е твърде топло в стаята. Аз вярвам, че по-голямата част от нашите съзнателни решения са наистина базирани на подобни пост – хипнотични внушения или по -точно на подсъзнателно програмиране.

В друго време, Средното Аз може да направи рационално решение, основаващо се на съзнателно известни факти. Но нашето Висше Аз може да има други намерения. Тогава Средното Аз може да се сблъска с “тухлена стена”. Може да изпита страдание, докато не промени курса и не последва посоката, искана от Висшето Аз.

Има обаче една важна област, в която ние имаме свободна воля. Това е, как ние вътрешно реагираме на външни събития. Ние имаме възможност да променим отношението си и да не реагираме по негативен начин.  Например, когато сме обидени или егоистични в дадена ситуация, можем да решим да реагираме положително, възвръщайки си щедрите, състрадателни и безкористни мисли и чувства.

Това ще промени вътрешния ни модел, ще бъде отразено като полезен начин в нашият подсъзнателен процес на вземане на решения. По този начин ние действително можем да използваме нашата свободна воля, за да направим бъдещето ни по-приятно и по-смислено. Като цяло можем да кажем:

Колкото по-негативни са нагласите ни, толкова повече те ще стават част от нашият подсъзнателен процес на вземане на решения. Толкова и по-неприятен ще бъде бъдещият ни опит. Както и обратното, колкото по-положителна е нагласата ни, толкова повече нашите решения, ще ни водят към щастие, здраве и сбъднато бъдеще.

Проблемите не възникват случайно, а по-скоро по специфични начини, както е създадено или избрано от нашите собствени нагласи. Ние се сблъскваме с проблем, който ни дава възможност да коригираме своето отношение, което е довело до неговото проявление. Когато ние се научим на правилно отношение към неколкократно възникнал проблем, той просто ще изчезне и няма да се появява повече.

Ако упорстваме, може да се развие друга област от проблеми и така нататък, докато не придобием правилното отношение към всички аспекти на нашия живот. В заключение, свободната воля може да бъде проява на душата, но е ограничена от личността.
Автор: Walter Last

Продължава > > >

Свързани публикации