Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Страничните ефекти на лекарствата – все повече!

Страничните ефекти на лекарствата (средностатистически), продавани с рецепта, са средно до 70. Това е заключението на изследователи от САЩ.

Група учени от Института Regenstrief и Училището по медицина при Университета в Индиана под ръководството на д-р Джон Дюк, тествали повече от 5600 лекарства с различни наименования, за които имало повече от половин милион официално обозначени странични ефекти.

Тези изследвания са публикувани в списанието Архиви по вътрешна медицина (Archives of Internal Medicine). Оказало се, че средно, едно лекарство съдържало до 70 възможни нежелани реакции. Страничните ефекти на лекарствата в най-популярните рецепти били по 100 или повече.

Най-голям брой странични ефекти в едно лекарство била астрономическата цифра от 528. Като цяло, най-голям брой нежелани реакции имали антидепресантите, антивирусните лекарства, както и нов клас медикаменти за лечение на болестта на Паркинсон и синдрома на неспокойните крака.

Учените подчертават, че техните констатации не трябва да плашат потребителите и да ги накарат да се откажат от приема на предписаните им лекарства.

“Огромният брой нежелани реакции в някои лекарства, не означава, че това лекарство е опасно, – казва д-р Дюк. – В действителност, повечето от опасенията са посочени от производителите за всеки случай, като възможна защита при съдебни дела. Истинската токсичност на препаратите е много по- ниска. Но все пак, наличието на толкова потенциални усложнения, трябва да се отчита от лекуващия лекар, който ще оценя рисковете и ползите от едни или други лекарства.”

Още по темата

Лекарства и химикали

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Упражнения

Свързани публикации