Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Слепотата ще се лекува с витамин В1

Използването на една от формите на витамин В1 може да бъде ефективен метод за борба със слепотата, съобщиха американски учени от Университета в Тексас.

Учените провели експеримент с лабораторни плъхове. На гризачите инжектирали бактериалните токсини, които предизвикват симптоми, подобни на увеит. Увеитът е възпаление на увеята. Това заболяване е отговорно за високия процент слепота в световен мащаб. След въвеждането на токсините и развитието на увеит, гризачите получили мастноразтворимата форма на витамин В1- бенфотиамин.

Било доказано, че благодарение на това вещество се блокирали всякакви признаци на възпалителни нарушения в окото, съобщиха изследователите. Оказва се, че бенфотиаминът активно потиска вредните за очите биохимични маркери. Офталмолозите смятат, че откритието има много важен характер, тъй като обикновените добавки с витамин В1 имат голям потенциал за разработване на нова ефективна терапия срещу очни заболявания и предпазване от слепотата.

Според проведените тестове, формата на витамин В1 потиска работата на сигналната молекула, наречена “NF Kappa-В”, която обикновено се активира след стрес, причинен от проникване на инфекцията. Изключването на “NF Kappa-В”, по думите на очните лекари, не позволява производството на възпалителни протеини, които допринасят за развитието на увеита. Витаминът бързо се абсорбира в организма и няма някакви явни странични ефекти, затова лекарите възлагат надежди на веществото, като на идеалния кандидат за лечение на слепотата.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Витамин B1 (тиамин). Витаминът на оптимизма.

Комбинации от нутриенти, които могат да помогнат при проблеми с очите

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации