Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Силата на Ума

Силата на ума ни може не само да ни направи болни или нещастни, но и да ни направи здрави и щастливи. Той е като мощно оръжие или инструмент, който е до нас. Ние сами решаваме по кой начин искаме да го използваме.

В различни клинични проучвания с умствени терапии беше доказано, че той е много по-ефективен от конвенционалните терапии за рак. За да илюстрирам първостепенната важност на ума, аз обичам да цитирам два случая от книгата “Забележително възстановяване” на Caryle Hirshberg & Marc Ian Barasch (“Remarkable Recovery”).

На възрастен мъж с огромни туморни маси по цялото тяло, според експертно мнение, му оставало по-малко от 3 месеца живот. По това време били започнали опити с алтернативното средство Krebiozen. Въпреки че не го допуснали за участие, поради оставащия му кратък живот, неговия ентусиазъм за това средство бил толкова огромен, че неговият лекар започнал да му дава лекарството извън проучването.

Няколко дни, след като му поставили първите инжекции, неговите тумори вече намалели наполовина по размер и продължавали да намаляват, докато напълно изчезнали и човекът се почувствал напълно здрав и добре. Обаче, два месеца по-късно той прочел съобщение във вестника, че изпитанията с Krebiozen се провалили и средството е безполезно. Веднага се разболял и туморите отново бързо се върнали в предишните си размери.

Неговият лекар бил толкова удивен от силната му реакция към отзивите, че решил да направи експеримент. Той казал на пациента, че първото проучване не работело, защото лекарството било твърде старо. Сега той изчаква за нова доставка, която ще има двойна сила. Няколко дни по-късно той му поставил инжекция и този път туморите изчезнали още по-бързо от първия път. Отново пациента се излекувал напълно.

Обаче, вместо каквото и да е лекарство, лекарят му инжектирал просто вода. Отново, след няколко месеца, вестниците били наситени с истории и FDA обявила Krebiozen като напълно безполезно средство, шарлатанство. Толкова бързо, както се и възстановил, болният се влошил още веднъж, но този път неговия лекар го оставил да умре. Силата на ума!

Може би си мислите, че такъв силен мисловен ефект трябва да е много рядък, но нека разсъждаваме и по това: в химиотерапия- проучване, една трета от пациентите на плацебо загубили косата си. В това рядко изпитание, само половината от участниците получавали химиотерапия, другата половина – безвредни вещества, които те смятали за активно лекарство. Това означава, че косопадът в една трета от пациентите на плацебо, е изцяло заради техните вярвания.

Тази констатация се потвърждава и в едно от редките плацебо – изпитания в хирургията. След “истинска” операция на сърдечносъдово заболяване, 32% от пациентите имали задоволителни резултати. Обаче, контролната група, която имала само “наужким” операция съобщава за 43% субективно и обективно подобрение! Това означава, че по принцип подобрението на всички идва от мисълта, но травматичния ефект на реалната операция намалява базирания на вярата успех с 11%.

Една трета е числото, което кореспондира и с резултатите от други проучвания, като приблизителен размер на плацебо ефекта. За мен това означава, че като цяло една трета от пациентите или ще умрат или ще се възстановят, само заради своята силна вяра. Това се отнася в еднаква степен и за конвенционалната медицина, и за натуралната терапия.

Тези, които вярват, че всичко ще се получи добре, ще го направят, независимо от терапията, която използват. А тези, които се съмняват или са уплашени, ще имат малка полза от всяко лечение. Аз съм убеден, че това е основната причина, поради която един пациент след операция успешно се лекува от рак, а друг в същото състояние, по-късно умира.

Затова, може би основният проблем при пациенти с “нелечими” заболявания, не е в търсенето на ефективно лечение, а по-скоро в търсенето на начин да се впрегне силата на ума, така че вярата в оздравяването да стане непоклатима.

Обаче, преди да решите да вярвате в яденето на парче торта всяка неделя, като ваше предпочитано лечение на рак, има друг фактор, който трябва да се вземе под внимание. Каквото и да правите, трябва да бъдете напълно убедителни към своето подсъзнание. Да се вярва в нещо само на съзнателно психическо ниво, далеч не е достатъчно. Ако вашият подсъзнателен ум не е убеден, че нещо ще ви излекува, то това няма да стане.

Подсъзнателното мислене е много лесно впечатляващо се от нещо, което вдъхва страхопочитание. Авторитет, ритуал, нещо необичайно и особено ентусиазирано. Каквото ви впечатли като потенциално лечение, вие го прегръщате с ентусиазъм. Всичко, което вие просто опитвате да проверите, дали работи, едва ли ще сработи.
Автор: Walter Last

Продължава > > >

Свързани публикации