Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Нисшето Аз

За да се излекува нашето съзнание и да се използва по-ефективно, трябва да имаме цялостно разбиране за Нисшето Аз.

То действа на различно ниво на съзнание от нашето нормално съзнание или така нареченото Средно Аз и има много от характеристиките на отделен субект. Когато работите с него, е най-добре да го разглеждате и третирате като верен служител и партньор.

Желателно е да бъдете в добри отношения със своето Нисше Аз, защото то е като силов брокер на тялото. За да използвам осъвременен пример, Средното Аз е като капитан на кораб, Висшето Аз е управлението на флотата и е работодател на капитана, докато Нисшето Аз е шеф на профсъюза на кораба. Ако екипажа има някакви оплаквания, шефа обявява стачка или иначе казано, прави живота на капитана труден. Управлението на тялото е сравнимо с това на екипаж и много тясно си сътрудничи с Нисшето Аз.

Нисшето Аз контролира следните функции на организма:

1. То влияе на организма като цяло и чрез това на физическото тяло
2. То е мястото на нашите емоции
3. То получава цялата сетивна информация
4. То пази и архивира цялата сетивна информация, мисли и чувства
5. То оперира с нашата банка памет
6. То оперира с нашите психически способности
7. То е вход за комуникация с нашето Висше Аз

Така, цялата реална власт на тялото пада върху Нисшето Аз, но то има един важен недостатък: не може да мисли рационално и логично. То има само елементарна способност да мисли, подобно на интелигентното опитомено животно или на малкото дете. Затова, то е зависимо от Средното Аз, което трябва да му каже какво да прави и то като верен слуга, охотно да му се подчини.

Обаче, тъй като Нисшето Аз е глуповато, то е доста догматично. То може да отнеме нашето ранно детско програмиране и особено нашите религиозни и сексуално-свързани техники, Божията истина, също така нещо, което някой авторитет може да е казал. То може да бъде много моралистично, гледайки на себе си като на пазач на всички важни отговорности, които Средното Аз може да създаде. За да илюстрирам тези характеристики на Нисшето Аз, бих желал да цитирам няколко примера от книгата The Secret Science Behind Miracles by Max Freedom Long (De Vorss).

1. Млад човек, със силно религиозно възпитание искал да работи в министерство. Обаче, започнал работа в мебелна фабрика. Там изпаренията на боите го разболели. Когато се прехвърлил на друга работа с дървесина, пък се разболял от астма, от дървесните стърготини. Сменил още няколко други професии, но всеки път се разболявал от нещо, свързано с работата. Накрая, неговия психолог го върнал към по-ранното му намерение да работи в министерство. Тъй като очевидно нищо друго не помагало, той посъветвал човека да отиде там. Така и направил, и повече нямал оплаквания.

2. Религиозен мъж (от Хаваи) имал авантюра. Жена му разбрала, но скоро му простила. В рамките на годината, обаче, това се случило отново, но този път жена му не разбрала. С това за него, като че ли станало по-лошо, той постепенно започнал да губи силата си и не искал да живее, бил много близо до смъртта. Kahuna (народен лечител) бил повикан и скоро открил истината. Той убедил жената да прости на мъжа си още веднъж и тогава извършил ритуал, в който всички грехове на човека били изчистени. Пациентът веднага започнал бързо да се възстановява.

3. Млада жена била възпитана да смята танците и пиенето на алкохол за грехове. След брака си тя се преместила в друга среда и постепенно започнала да танцува по коктейли със случайни мъже. Скоро тя леко си усукала глезена по време на танц. Обикновено, след един или два дни тя се възстановявала, но не и този път, крака и постепенно се влошавал и се развивало сериозно възпаление под глезена. Kahuna я убедил, че тя наистина не е съгрешила пред Бог и освен това я опростил и изчистил всяка вина от нея. Глезенът бързо се възстановил.

Обаче, младата жена пренебрегнала указанията на Kahuna да продължи да си утвърждава, че ако не е наранила някого, то това не е грях. Отново танцувала и пила малко и като резултат глезена се възпалил отново. Този път, Kahuna и обяснил, че не може да и помогне, тъй като Нисшето Аз сега вече е станало прекалено силно и укрепено в своята убеденост за греха. Единственото трайно излекуване е да се откаже от пиенето и танците завинаги.

Тези примери показват, как нашето Нисше Аз държи на убежденията ни от детството, които ние като възрастни, отдавна сме забравили. За разлика от нас, Нисшето Аз никога не забравя. Ето защо, ако ние подозираме, че има конфликт между стари и нови убеждения, трябва да убедим търпеливо и с по-прости думи Нисшето си Аз, че старата вяра, вече не е подходяща и да обясним новата ситуация. За методите на общуване с Нисшето Аз вижте статиите от “Умствени техники”.
Автор: Walter Last

Продължава > > >

Свързани публикации