Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Селенит

Селенит – духовен камък

Чакри: VII Чакра (Сахасрара) – коронна

История и описание

Селенитът (лунен камък) е полупрозрачна паралелно-влакнеста разновидност на гипса, която има красив копринен блясък в светли жълто-розови тонове, с млечно-синкаво сияние и магическа игра на светлините.

Наименованието на минерала идва от името Селена – гръцка богиня на Луната, заради своята странна, неземна иридесценция, която кара камъкът да свети сякаш отвътре.

През Средновековието от него изрязвали амулети, които поклонниците вземали със себе по време на пътешествие до светите места; ако праведник или отшелник благослови селенитовата вещ, то тя получавала огромна лечебна сила. Лунният камък, който откриват по крайбрежието на Бяло море, наричат беломорит, а така наречения черен лунен камък – лабрадор.

Неговото красиво тайнствено светене е символ на мечтателност, нежност, загадъчност. Той има голяма сила при новолуние, когато се изпълва с ледено студен блясък, като същевременно увеличава сиянието си. Други имена на селенита са: лунен камък, сатенен шпат, копринен гипс

Лечебни свойства на селенита

selenitСеленитът се използва при лечение на черния дроб, далака, ендокринната система, стомаха и червата, а също и като прах за рани. Той укрепва костите, предпазва от разрушаване на зъбите, влияе положително върху умствената дейност. В древен Египет, прах от камък селенит, смесен с мед и сода, втривали за поддържане еластичността на тялото.

В тибетската медицина селенита се използвал за отстраняване на камъни от жлъчния мехур, както и при “горене на костите”. Селенитът се смята за лек за главоболие, високо кръвно налягане и късогледство. С него лекуват апатия, намаляват високата температура, използва се при възпаления и инфекции.

За лечебни цели, селенитът се използва чрез метода на контактното лекуване, чрез носене на перли от камък селенит. Един от начините – при психоневротични състояния, на темето на главата се поставя топка от селенит.

При лечение със селенит се премахва стреса, тревожността, страховете, подобрява се цялостното психо-емоционално състояние. В своя трактат Алберт Велики казва, че селенита избавя от припадъци и лекува слабост на белите дробове.

Магически свойства на селенита

В Индия вярват, че селенитът очиства и успокоява ума, особено при емоционално изтощение, повишава способността за концентрация, укрепва волята и паметта. Селенитът е способен да усили лунните качества на собственика, а именно: емоционалност, любов към дома, желание за пътешествия. Той също така придава мечтателност, мекота и нежност на собственика си.

Селенитът активизира приятните спомени, прави хората по-малко непреклонни и самоуверени. Този камък придава мъдрост на думите и предпазливост в действията. Той дава визия за бъдещето, помага за умело заобикаляне на капаните на живота и избягване на проблемите. В йогийска практика, селенитът се използва при телепатични сеанси.

В Англия вярват, че лунния камък дава на човека, който го носи, ораторска дарба и силата да убеждава. Ето защо, преподавателите и адвокатите преди встъпление слагали пръстен със селенит. Смятало се също, че селенитът помага при епилепсия, бъбречна колика, поради лекия хипнотичен ефект при дълго съзерцаване.

Този камък не трябва да се носи от затворени хора, обсебени от несбъдваеми мечти, капризни. Смята се, че в селенита е заложена енергията на Луната, затова се препоръчва да се носи от хора, родени по време на пълнолуние.

Фън Шуй за селенита

Селенитът е благоприятен навсякъде, когато е необходимо да се усили влиянието на земния елемент. Той е много подходящ за корекция и поддръжка на зоната на брака (Югозапад), т.е., за подобряване на всички видове партньорства и привличане на любов. На селенита се приписва способността да помага за преодоляване на пречките по пътя към щастието между влюбените.

Селенитът, разположен в центъра на жилището, много нежно отстранява отрицателната енергия, помага за смекчаване на общуването. В съдове от селенит се съхраняват лекарства, мехлеми, благовония- в тях те по-дълго задържат аромата и лечебните си свойства.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още