Количка

Седеф

Камък седеф – символ на дълголетие

Чакри: точно въздействие не е установено

История и описание

Седеф наричат вътрешния слой на раковините на мекотелите. Перлите и седефа имат почти еднакъв състав. Те са изградени от много тънки пластинки от калциев карбонат (арагонит), потопени в органичното вещество- конхиолин.

В сферичните перли, пластинките на арагонита са разположени перпендикулярно на повърхността; в седефа, те лежат успоредно на повърхността. Те пречупват светлинните лъчи и благодарение на този оптичен ефект седефите имат различни нюанси на цветовете – от бял до почти черен.

Раковини с качествен седеф обитават топлите тропически морета: в Персийския залив, Червено море, близо до остров Цейлон и тихоокеанските острови. На световния пазар седефа се доставя от Япония и Филипините. Красив тъмен седеф дават раковините на морския охлюв халиотис (Haliotis). Бял седеф дават раковините на индийската морска бисерна мида (Meleagrina Margaritifera), достигащ до диаметър от 10 см.

Лечебни свойства на седефа

nacre-pendantДо XVIII век стрити на прах, седеф и перли можели да бъдат закупени във всяка аптека. На това средство се приписвала лечебна сила, способна да избави от всяка болест.

Възможно е, микроелементите в състава на седефа наистина да са в състояние да оказват стимулираща и укрепващо въздействие върху целия организъм на човека.

От древността прахът на белия седеф бил използван и за приготвянето на козметични кремове. Вярвало се, че такъв крем може да избели кожата на лицето, да премахне лунички и пигментни петна. Обеци от седефени раковини се носели за подобряване на слуха.

Магически свойства на седефа

Историята свидетелства, че стените на двореца на Нерон в древен Рим били украсени със седеф. Европейските бижутери създавали изящно гравиране върху повърхността на раковините, отнемайки тънкия горен слой.

Смятало се, че рисунките омилостивяват боговете. Такива раковини поставяли във фина рамка, превръщайки ги в странни и чудновати чаши. Те били много популярни сред майсторите на Нюрнберг от края на XVII до началото на XVIII век. Смятало се, че напитките, налети в такива чаши, са лечебни и удължават живота.

Талисмани и амулети от камък седеф

Като талисман седефа ще помогне на собственика да привнесе нещо ново в своя живот. Той помага за развиване на интуицията, опазване на мира и спокойствието в семейството, предпазва дома от зли духове.

Смята се, че изделията от камък седеф могат да служат като амулет, който удължава живота на своя господар.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още