Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Съзнателна активност

За да промените нежелани навици и подобрите различни действия, е необходимо да проявите съзнателна активност за промяна на тези навици и поведение.

Една добра отправна точка е просто да наблюдавате вашия ум, вашите мисли и чувства. Те възникват без никаква стойностна оценка по отношение на правилно или погрешно, добро или лошо.

Направете част от вашето съзнание, седящо отзад на гърба на вашия ум, като безпристрастен наблюдател, регистриращо всичко без коментар. Ако това се прави постоянно, то само по себе си може да предизвика всички необходими промени. Те ще ви отведат към по-щастливо и пълноценно съществуване и ще ви приближат към пълна самореализация.

За тези, които предпочитат по-активен начин за промяна на мисленето, съществуват разнообразни допълнителни възможности. Като пример, може да откриете, че вашата любима храна причинява алергия или слузни натрупвания и да решите да избегнете това.

Вие можете или да бъдете нещастни за това, че се отказвате от любимите си храни, или можете да бъдете щастливи за последващото добро здраве в близко бъдеще. Това е подобно на авария или някакъв друг проблем. Винаги може да бъде по-добре или по-зле. Вашето мислене решава дали да търсите положителните или отрицателни страни на това, което се случва. Дали да направите себе си щастлив или нещастен. Имате избор.

Освен това, ние можем да програмираме себе си по такъв начин, че нещо в нас да ни призове: “Спри!”, когато започнем да изпълняваме нещата по старите начини, и след това съзнателно да го направим по подобрения начин.

Друг важен аспект на усъвършенстването на ума е да забавим или спрем постоянното тихо бърборене в нашето съзнание и да го заменим с осъзнаване на чувствата, възникнали в различни центрове на тялото, особено в сърдечния център. Стремете се да използвате мозъка само когато искате да мисли и изключете всяко безсмислено и повтарящо се бърборене в останалото време.

Двете физически дейности, обикновено нуждаещи се от подобрение са нашата поза и нашето дишане. Те могат да бъдат управлявани, докато автоматично не започнем да ги изпълняваме по правилния начин. Нещо, което винаги трябва да правим съзнателно е храненето, да поддържаме нашето внимание върху хранителните вкусове, които се развиват при спокойно дъвчене.

Ние не бихме могли да приложим всички тези дейности едновременно. Ето защо, да започнем с една, например, наблюдение на нашето мислене в продължение на няколко седмици, докато не успеем с нея. Тогава можем да се концентрираме върху промяна на позата, а по-късно и върху дишането. Концентрирането върху усещанията и чувствата на тялото могат да бъдат нашето последно предизвикателство.

Първоначално, когато започваме нова дейност, можем да я помним само за няколко минути и след това бързо да я забравяме отново. Но когато сами сме си задали със самовнушение да не забравяме да наблюдаваме навика, на нас ще ни се напомня за него отново и отново.

Сто пъти на ден може да грешим и след това веднага да приемаме правилната поза отново. Не се отказвайте. Това скоро ще се превърне в нов навик, тогава можете да се отпуснете и намалите вниманието си върху него. Постепенно ще започнете все повече и повече да имате осъзнато усещане за цялото тяло и за всичко, което правите.
Автор: Walter Last

Продължава > > >

Свързани публикации