Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Сапфир

Сапфир – камък на мъдростта, съзерцанието и просветлението

Чакри: В зависимост от цвета, син – VI чакра, жълт – II чакра, сив – V чакра

История

Съвременният термин “Сапфир” идва от гръцката дума ” сапфейрос”, която може да се проследи назад във времето до древноиндийската дума “сапирия” и древноеврейската “сапир”, които означават- “любим на Сатурн”. Според друга версия, думата “Сапфир” идва от вавилонската дума “сипру”- “драскащ”, което е напълно вероятно, като се има предвид твърдостта на камъка.

Находища на камък сапфир съществуват отдавна в Австралия, Бразилия, Бирма, Камбоджа, Тайланд, Мадагаскар, САЩ, Франция, Шри Ланка и Индия. В Африка, сапфирови мини са известни в Зимбабве, Кения и Танзания. В Русия се добива в Далечния изток.

Описание

Камъкът сапфир е разновидност на корунда. Съществуват сини, жълти, зелени, лилави и дори розови сапфири. Синият цвят на сапфира се дължи на примесите от титан и желязо. Най- популярни са сапфирите със сини оттенъци, жълто- оранжевите (Падпараджа) и сивите.

Лечебни свойства на сапфира

За да се проявят лечебните свойства на този камък, неговия собственик трябва да бъде целомъдрен и добър. Не случайно, сапфирът наричали “камък на монахините”, той им помагал да запазят девствеността си.

Смята се, че сапфирите притежават добре възприемаща се енергия, намаляват кръвното налягане, помагат при безсъние, болки в гърба, простудни заболявания, астма, сърдечни заболявания и дори при рак. Вода, в която е имало сапфири, помага при болести на очите.

От древни времена, сапфирът се използва за лечение на болести на очите. Вярвало се, че той може да лекува проказа и всички видове лоши израстъци, действайки като противоотрова. Сапфирът има положителен ефект при диабет и бъбречни заболявания. Според индийската Аюрведа, сапфира помага при невралгии, епилепсия, истерия и ишиас.

Магически свойства на сапфира

камък сапфирСапфирите отдавна са символ на мъдрост, сила, победа и справедливост. Сапфирът прави човека спокоен, успокоява страстите и е в състояние да повлияе на хода на времето.

За особено “силни” се смятат камъните, на повърхността на които по време на рязането, благодарение на рутила, се появяват 3 или 6 пресичащи се лъчи, символизиращи магическите числа 3 и 6. Тези числа са свързвани с великите сили – вяра, надежда и любов. Според библейската легенда, печата на цар Соломон бил направен, именно, от камък сапфир.

Сапфирът е камък, който дава вярност, целомъдрие и смирение, носи щастие в любовта. Той помага да се намери цел в живота, да се преодолеят страховете и депресията, внася душевен комфорт, прави човека спокоен, повишава благоразумието. Сапфирът защитава от предателство и страх, пази от заговори, защитава жените от клевети. На неуверените хора сапфира дава решителност и смелост.

Сапфирът излъчва мощна енергия на космоса. Той укрепва добродетелите в човека, стимулира концентрацията и чистотата на душата, охлажда страстите. Този камък разпалва огъня на творчеството, насърчава пробуждането на необикновено и емоционално виждане и възприемане на живота. Той дава яснота на мисълта, възбужда жажда за знания, подобрява паметта.

Сапфирът помага за концентриране на силите, събужда към развитие на по-висока духовност, осигурява вътрешна съсредоточеност и особена концентрация при молитвите. Именно, затова са го нарекли “камък на монахините”. Сапфирът е в състояние да пропуска през себе си енергия, да я пречиства и да я отдава на човека, затова се използва при медитация.

Сапфирът е един от дванадесетте камъни, които красят описания в Апокалипсиса Небесен Йерусалим – символ на спасението и окончателното помирение на хората с Бог. Смята се, че сапфир с дефекти може да донесе нещастие.

Ефект на сапфира върху чакрите

Сапфир със сини нюанси влияе на VI чакра (Аджна)- Чакрата на третото око. Тази чакра оказва влияние върху органите на главата, асоциира се с меридианите на пикочния мехур и червата; тя помага за реализиране на идеи, стимулира активността във физическия свят.

Падпараджа (жълто-оранжев сапфир) хармонизира пъпната (Свадхистхана) чакра и слънчевия сплит (Манипура).

Сивият сапфир въздейства на гърлената (Вишудха) чакра.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още