Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Резене, див копър (Fennel)

Наименование: Резене, див копър (Fennel)
Ботаническо име: Foeniculum vulgare
Семейство Сенникоцветни (Umbelliferae)

Предупреждения

Избягвайте лечебни дози на резене по време на бременност. Може да причини контактен дерматит и / или фоточувствителност.

Не превишавайте препоръчваната доза, тъй като семената са потенциално токсични в големи количества.

Етерично масло никога не трябва да се приема вътрешно. Поглъщането на дори малки количества неразредено масло от копър, може да предизвика гадене, повръщане и гърчове.

Хората с хепатит, цироза или други нарушения на черния дроб не трябва да приемат див копър.

История

Резене, див копърДивият копър е едно от най-старите култивирани растения и много ценен от древните римляни. Войните поддържали с него добро си здраве, а техните дами го вземали, за да не напълняват.

Римляните също вярвали, че змиите смучели сока на растението, за да подобрят зрението си, което накарало Плиний да препоръчва билката резене при “замъгленост на зрението”. Тя била една от деветте свещени билки на англосаксонците.

През 812 година, Карл Велики обявил, че тази билка е от съществено значение и трябва да присъства във всяка градина заради лечебните й свойства. Гръцкото име на дивия копър е “marathon”, което означава, “да стана слаб”. Това име било дадено заради славата на растението като намаляващо теглото.

През Средновековието, семената са дъвчели, за спиране на стомашното къркорене по време на църковните служби.

Вдишването на билката било често средство за лечение на респираторни заболявания.

В Lacnunga (в превод “лечебни средства”, е колекция от смесени англосаксонски медицински текстове и молитви, написани основно на старо-английски и латински, от 10-и век) се препоръчва: “Вземете див копър, тревна туфа и памук, и ги изгорете всички заедно. С парата препоръчваме на лекарите да “опушват” пациентите”. Това е подобно на индианското потене или съвременната сауна, където билките се поставят върху горещи камъни, които се добавят към паровия процес.

Основни действия

• спазмолитично
• стимулира апетита
• противовъзпалително
• диуретик
• облекчава образуването на газове и подуване на корема
• стимулира отделянето на кърма

Ключови компоненти

• летливо масло (8%, състоящо се от до 80% анетол, 18-22% фенхон и метил-хавикол)
• флавоноиди
• кумарини (включително бергаптен)
• стероли

Лечебни части
Резене, див копърСемена, етерично масло, корен

Въпреки че коренът на резене понякога се използва като лекарство, той не е толкова ефективен, колкото семената, и се използва главно като зеленчук. Фенхонът е отровен газ. Естраголът е фитоестроген, който леко наподобява женския хормон естроген, и някога е бил използван за производството на синтетичен вариант, използван за лечение на подуване на корема, гърдите, други симптоми на предменструален синдром и спазми.

Екстрактите от семена на див копър са доказали, че успокояват мускулни спазми чрез намаляване контракциите на гладките мускули. Изследванията показват, че веществата в копъра могат да намалят задръстванията в дихателните пътища чрез разреждане и разхлабване на храчките, което се потвърждава от добавянето на копър в множество европейски средства за кашлица.

Използвани лечебни средства

Настойката от семена е добро средство за гаргара при болки в гърлото или се използва като леко отхрачващо.

Сироп, направен от отвара се дава за колики и никнене на (млечни) зъби при бебета. За промивка на очите се използва при конюнктивит.

Етеричното масло се използва за храносмилателни и релаксиращи нужди.

Отвара от семената се използва в китайската медицина за облекчаване на коремни болки, колики и стомашни настинки.

Тинктура от семената се използва за храносмилателни проблеми.

Вода за уста и гаргари се приготвят от настойки на резене при проблеми с венците, падащи зъби, ларингит и болки в гърлото. За втриване в гърдите се използва етерично масло, комбинирано с евкалипт и неутрално масло, при задръствания в горните дихателни пътища.

Отвара от корените се предписва за уринарни проблеми, камъни в бъбреците или за такива нарушения, свързани с високо съдържание на пикочна киселина, като подагра.

Традиционна употреба на резене (див копър)

Резене, див копърВсяка част на растението е годна за консумация, но като лекарство се използват главно семената и етеричното масло. Основната употреба на билката е за храносмилателни разстройства и успокояване на болки в стомаха, за стимулиране на апетита. Семената успокояват храносмилателната система. Той помага за лечение на бъбречни камъни.

Когато се комбинира с пикочните антисептици, като мeчото грозде (uva-ursi), става ефективно лечение за цистит. Дивият копър има дълга история на употреба за намаляване на теглото и за защита от стареене. Семената също така увеличават кърмата. Когато се взема отвара от кърмачките, тя помага за облекчаване на коликите при бебетата.

В китайската медицина семената (Hui Xiang) се смятат за тонер за далака и бъбреците, и се използват също при уринарни и репродуктивни нарушения. В Мексико, дивият копър се използва за лечение на нарушения в храносмилането, бебешки колики и като лечебно средство за менструални спазми. Чаят от копър се използва и за увеличаване на кърмата.

Немските здравни служби използват копъра за лечение на леки разстройства в стомаха, нарушено храносмилане, подуване на корема, газове и спазми. Те препоръчват също така да се дават семена от копър на хиперактивни деца, тъй като семената, изглежда имат някои седативни ефекти.

Използван с мед, дивият копър изчиства задръстванията в горните дихателни пътища. Смляно на прах, растението може да се използва като средство против бълхи.

Препоръчвана доза

20-40мл / седмично от 1:2 течностен екстракт

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Симптоми за нарушено храносмилане

Храносмилателни разстройства

Храносмилателна система

Храносмилателни ензими

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още