Ревен (Rhubarb)

Ботанически наименования : Rheum palmatum; Rheum tanguticum; Rheum officinale

Семейство Лападови (Polygonaceae)

Предупреждения

Не яжте листата, тъй като са отровни.

Тъй като ревенът съдържа оксалова киселина, което пречи на усвояването на калция, е противопоказен при хора, страдащи от артрит, подагра или са предразположени към образуване на камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Не приемайте по време на бременност и кърмене.

Не приемайте по време на менструация.

Не го приемайте много дълго време, тъй като може да причини хроничен запек.

История

Ревенът е прекрасно архитектурно и лечебно растение от около 3000 г. пр.н.е.. Името му може би е дошло от гръцката дума “rheo”, което означава “поток”, отнасящо се до растенията с пургативни (очистителни) свойства.

Смята се, че Лорд Нелсън вземал със себе си смлян на прах ревен при своите пътувания, тъй като било лекарство за всякакъв случай: диария, запек, възпаление на дебелото черво и за инфекции.

Растението било любимо средство на древните персийски и арабски лекари.

Основни действия

• адстрингент
• антибактериално (срещу Staphylococcus aureus)
• средство за храносмилането
• облекчава болки в стомаха
• лаксатив и запичащо

Ключови компоненти

• антрахинони (около 3-5%, включително реин, алое-емодин, емодин)
• флавоноиди (катехин)
• фенолни киселини
• танини (5-10%)
• калциев оксалат
• смоли
• минерали

Лечебни части
Коренища

Традиционна употреба

В Китай, традиционно се използва като лекарство за запек. Той има горчив вкус и “студено” свойство, следователно, е идеален за изчистване на шлаките от неусвоени храни и излишната топлина от тялото, включително температура.

Билката често се предписва за главоболие, апендицит, инфекциозен хепатит, конюнктивит, възпаление на венците, кървене от носа, оток, бактериални инфекции и различни кожни проблеми. Смята се за мощно лекарство, което трябва да се използва само за кратки периоди от време и само по препоръка на квалифициран специалист.

Слаби отвари от китайски ревен се използват за диария, а силните са ефективни при запек или крампи със забавена менструация.

Тъй като билката има основно антибактериално и стягащо действие, може да се прилага за изгаряния, циреи, пустули и карбункули.

Хомеопатични тинктури се използват за диария и са добър стимулант за черния дроб.

Много високите дози имат очистително действие.

R. tanguticum и R. officinale имат аналогични приложения като R. palmatum. Тези три разновидности се смятат за по-добри от всички други сортове ревен. Rheum rhaponticum е обикновен ревен и стъблата му се използват за храна.

Тъй като ядливите стъбла са кисели, хората се изкушават да добавят много захар, за да е по-вкусен като храна; добавянето на листа от смирна към готвенето ястие ще намали количеството подсладител, който е необходим.

Също така, ако се добавят затоплящи подправки като канела или джинджифил, не само ще се махне киселия вкус, но и ще се получи един добър лек срещу запек.

Как да се приема?

1-6 грама на ден изсушен корен/ коренище

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Джинджифил (Ginger)

Канела (Cinnamomum)

Черен дроб и жлъчен мехур

Хранене на черния дроб

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Последни публикации:

Продукти

Свързани публикации:

healing_session
Публикации

Лечебни сеанси

Скъпи Братя и Сестри! Всички, които желаят, могат да получават лечебен сеанс всяка вечер в 22.00 часа от 15.03.2020г. до 15.06.2020 г.! Минимална продължителност на

Прочетете още

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност