Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Канела (Cinnamomum)

Наименование: Канела (Cinnamomum)
Семейство Лаврови (Lauraceae)
Ботанически наименования: Cinnamomum aromaticum, Cinnamomum camphora, Cinnamomum verum, Cinnamomum zeylanicum (истинска канела) , Cinnamomum cassia (най- често използвана за заместител на канелата)

Противопоказания!

Избягвайте терапевтични дози по време на бременност, особено етеричното масло, тъй като билката е маточен стимулант.

Използвайте я внимателно при прегряване или при състояния с висока температура.

Може да бъде токсична, ако се приема в големи дози.

Не приемайте етеричното масло вътрешно. Камфоровото масло се произвежда от специален вид канелено дърво и не се използва вътрешно.

Необходимо е повишено внимание при използване на етеричното масло, тъй като е много силно (6 грама масло от канела е достатъчно, за да убие средно голямо куче за пет часа) и трябва да се разрежда с неутрално масло преди да се използва локално.

История

КанелаКанелата има дълга история на употреба като лекарствен продукт и е една от най-важните подправки в света. Тя е един от най-старите растителни тоници в света. Древните Теофраст, Херодот, Гален, Диоскорид и Плиний, всички я споменават.

Китайската употреба датира от поне 5000 години. Един древен китаец заявява, че ако седем години вземате канела заедно с мозък от крастава жаба, то вие ще бъдете в състояние да ходите по вода, да изглеждате млади завинаги и никога да не умирате. Но, това е малко вероятно, макар че много хора биха искали да опитат такова предизвикателство!

За първи път канелата е използвана като лекарство в Египет и Индия, и в някои части на Европа след това, около 500 г. пр. Хр.

Традиционно, тя е вземана при настинки, грип и храносмилателни проблеми, днес все още се използва по същия начин.

Основни действия
• антисептичен
• адстрингент, свиващ, стягащ
• подпомага храносмилането
• спазмолитичен
• антибактериално
• противогъбично
• антивирусно
• анти- гадене
• анти- метеоризъм
• анти- диария
• газогонно
• хипогликемично
• повишава изпотяването
• маточен стимулант
• затоплящ стимулант

Ключови компоненти
• етерично масло (до 4%, с канелен алдехид 65-70% и евгенол 4-10%)
• танини
• смола
• дъвка
• захари
• кумарини

КанелаЛечебни части
Кора, клонки, етерично масло

Канеленият алдехид бе доказано от японски изследователи, че има успокояващо и обезболяващо действие и се смята също така, че намалява кръвното налягане и високата температура.

Едно японско изследване показва, че с нея можете да се предпазите от язви. Това звучи правдоподобно, тъй като канелата има антимикробни действия, а някои язви са причинени от бактерии. Канеленото масло показва противогъбично, антивирусно, антибактериално и ларвицидно действие. По-конкретно, компонентите на канелата могат да убиват E. coli, Candida Albicans и Staphylococcus Aureus.

Стафилококовите инфекции обикновено причиняват лезии, пустули и циреи, които могат да бъдат с доста крайни последствия, ако се разпространят към други органи. Изследователи от Държавния университет Кент, демонстрираха, че добавяйки една част канела към 1000 части ябълково вино, комбинацията убива повече от 90% от E. coli бактериите, потенциално смъртоносни организми, които понякога са намирани в непастьоризирания ябълков сок.

Евгенолът е химично вещество, открито в маслото на карамфила, бахара, канелената кора (но не в кората на сорта cassia) и има свойства на местна упойка, което обяснява неговата ефективност като болкоуспокояващо при кожни рани.

Използвани средства

Сухи клонки от канела (от вида cassia) се използват за облекчаване на “студени” състояния.

Етеричното масло се използва при ужилвания от насекоми.

Тинктурите се използват за храносмилането.

Настойки се използват при настинки и грип.

Канела на прах се използва главно в Индия за стимулиране на слабо храносмилане.

Традиционна употребаКанела

Западните билкари обикновено използват кората на канелата от вида zeylanicum, докато китайските предпочитат собствения си вид канела- cassia.

Независимо от разнообразието, кората, листата и корените дават етерични масла, които се използват не само за аромат и вкус, но също така и за тоници, антисептици, както и за средства срещу метеоризъм, гадене, настинки и високо кръвно налягане.

Тя традиционно се използва за облекчаване на разстроени стомаси и газове, диария, както и за стимулиране на апетита и подобряване на храносмилането.

Използвана външно тя намалява болката при малки порязвания и ожулвания. В Китай, кората (rou gui) и клонките (gui zhi) се използват при различни състояния. Кората се смята, че е най-добра за състояния, които са свързани с тялото, докато клонките са за пръстите на ръцете и пръстите на краката.

Канелата често се комбинира с джинджифил за стимулиране на кръвообращението и храносмилането.

Китайците вярват, че канелата сгрява измръзналото тяло, подобрява кръвообращението и обикновено кара кръвта да става по-бърза, което на свой ред води до по-бързо изхвърляне на токсините.

В Индия, тя се използва по време на раждането за стимулиране при слаби контракции, а също така и за облекчаване на болките. Както в Китай, така и в Индия, канелата се използва за подпомагане на редовния и лек менструален цикъл.

Канелата често се използва като ароматизатор в пастата за зъби, не само за освежаване на вкуса, но и заради нейните антисептични свойства, които помагат в убиването на бактериите, отговорни за зъбния кариес и болестта на венците.

Канелата също може да бъде полезна на хората с диабет от 2 тип, тъй като намалява количеството инсулин, необходим за метаболизма на глюкозата. Изследователите установиха, че 1/8 чаена лъжичка канела може да утрои ефективността на инсулина.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за самолечение

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още