Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Промяна на мисленето

Промяна на мисленето, това е ключът за пътуването ни по дългия път от полюса на страданието към полюса на щастието. Нашият начин на мислене е нашата умствена нагласа към хората и събитията, както и към нас самите. Тя е силно повлияна от нашата система на вярвания и подсъзнателно програмиране.

Бидейки близко до повърхността на нашето съзнание, можем лесно да наблюдаваме мисленето си и да работим върху собствените си недостатъци. Това ни осигурява отлична възможност за вътрешна промяна. Контролирайте своето отношение и го поправяйте веднага всеки път, когато то не отговаря на новите ви стандарти в мисленето.

Така например, можем да имаме навика да оценяваме преминаващите непознати по негативен начин. Поглеждайки към някого можем да си мислим: “Нейните крака са прекалено дебели” или “Той е кривоглед”. Всеки път, когато забележите, че правите това, мислете за нещо положително към този човек. Просто изпратете вътрешен поздрав към него с мир и любов.

Вие виждате, не отричате, че има отрицателни страни в другите – както ги виждате от своята гледна точка – но просто ги игнорирате. Всичко има две страни, които можем да наречем положителна и отрицателна. Положителната страна е в съгласие с нашите собствени ценности, а отрицателната страна е в несъгласие с тях. Ние обикновено забелязваме, онова, върху което се концентрираме. Затова, най-добре за нас е, да се концентрираме върху положителните черти, когато това е възможно. Вземаме под внимание негативните аспекти само, когато сме задължени да го правим, по конкретни причини.

Същото се отнася и за отрицателните нагласи в интимните отношения. В някои случаи можете да мислите, че вашият партньор е неразумен. Винаги, когато това се случи, се опитайте да разберете неговата позиция и като добър адвокат – защитник, помислете за всички фактори в полза на партньора ви. Той или тя може да не са получили много любов и сигурност през детството си или е трябвало да се борят усилено за правата си и така нататък. Правете това като съзнателно умствено упражнение всеки път, когато имате отрицателни мисли за хора или събития. Можем да наречем тази стъпка:

“Умение да виждате доброто във всеки и всичко”

В нашите взаимоотношения, било то в бизнеса или с приятели и роднини, правилната нагласа за нас е тази, която се стреми да постигне справедлива сделка за всички заинтересовани. Ние можем да сме въодушевени за дадено споразумение, което изглежда доста изгодно за нас, но какво добро ще направи то за нас, ако другата страна не е щастлива с него? Ние ще създадем източник на възмущение и неприязън. Чувствителните хора ще узнаят за това негодувание срещу тях и няма да са щастливи от сделката, която другата страна оценява като несправедлива.

Когато имате лош късмет, счупвате съд, събаряте отворена кутия с боя или наранявате себе си, престорете се, че сте страничен наблюдател. Опитайте се да видите случката от смешната и страна. Когато обаче, това е прекалено сериозно, за да бъде смешно, си задайте въпроса защо се е случило, какво трябва да научите. Може би просто трябва да бъдете по-внимателни, може би това има по-дълбоки причини; опитайте се да разберете.

Обучавайки чувство си за хумор по този начин или търсейки незабавно причината за инцидента, може дори да забравите за чувството на тревога от случилото се. Но, ако сте обезпокоени, не го потискайте. В последствие ще осъзнаете, че това се е случило, за да научите един урок за промяна на мисленето.

Продължава > > >

Свързани публикации