Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Полюсът на щастието

Полюсът на щастието, подобно на страданието, има различни значения за различните нива на съществуване.

Най-честата обичайна форма на щастие, са кратките изблици в момента на изпълнение на желанието. Тъй като това е изключително приятно, ние се опитваме да произвеждаме чувството отново и отново, като се стремим да изпълняваме все повече и повече свои желания. Обаче, всяко изпълнено желание отминава и накрая остава някаква празнота, докато често, борбата за изпълнение на желанието причинява много страдания.

След дълго време на лесни удоволствия, ние започваме да търсим повече приятни алтернативи. Сега можем да започнем да се интересуваме от хранене, физически упражнения и други форми за подобряване на здравето, като по- трайно забавен начин на живот.

Но, по-сериозно търсещият в крайна сметка ще излезе извън рамките на този етап. Той ще започне да се интересува от такива въпроси като: “Кой съм аз, откъде идвам, къде отивам?” По този начин ние ще се превърнем в духовно търсещ и ще влезем в “Пътят”. Сега, щастието е в откриването на лични отговори на тези въпроси и в изследване на различните нива на нашето съзнание.

Основното състояние на напредналия търсещ е тихата удовлетвореност към себе си и света като цяло. Налице е вътрешно, неспиращо щастие, все повече и повече осеяно с периоди на пълно щастие. За разлика от кратките срещи с щастието от изпълнено желание, щастието на духовно търсещия произлиза от самопредизвиканата промяна на съзнанието. С това, търсещият има възможността да бъде щастлив по всяко време и за толкова дълго, за колкото повдигнатото му съзнание може да го запази.

На този етап повече няма нужда от страдание. Причините за възникналите трудности ще бъдат разбрани. Можем да изберем подходящо психическо и емоционално отношение, по-скоро като жертви на външни събития. Но, някаква форма на очевидно страдание, може да бъде съзнателно избрана по специфична причина, например като жертва.

Накрая, като връх на духовния път, крайният опит за трайно щастие се очаква да бъде достигнат чрез повдигане на нашето съзнание все повече и повече към Божественото ниво. Към живот в едно със/ или ръководещо съзнание. Това е един преглед на еволюцията на човешкото съзнание от неговото основно състояние на страдание към неговото транс – човешко величие на постоянно щастие.
Автор: Walter Last

Продължава > > >

Свързани публикации