Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Плесените в дома допринасят за появата на астма при децата

Плесените и мухъла в дома значително увеличават риска от появата на астма при децата, особено, ако имат генетична предразположеност към заболяването, смятат американски специалисти.

Учените провели изследване, в което изучили данните за деца на 5-12 години с астма, с различна степен на заболяването. Експертите проучили условията, при които живеят децата с астма, определяйки нивото на плесените в домовете им. Освен това, на децата се изследвала кръвта, а също и техния генотип.

Оказало се, че някои варианти на гена CHIT1, както и високото ниво на мухъл в къщата, са пряко свързани с повишения риск от възникване на тежка форма на астма. По-рано беше доказано, че в организма на някои хора може да се съдържа известно количество от ензима хитиназа заради особености на генотипа.

Влизайки в контакт с плесен, тези ензими предизвикват алергични реакции. Също така, при хората с астма, по-често се среща гена, отговорен за производството на този ензим.  Специалистите се надяват въз основа на новите знания, да се изработи ефективно лекарство за астма, което ще оказва влияние върху нивото на ензима хитиназа.

Още по темата

Плесените могат да предизвикат депресия

Коледните елхи са заразени с плесени?!

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации