Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Коледните елхи са заразени с плесени?!

В навечерието на дългоочаквания Коледен празник, американски учени взели проби от игличките и кората на 28 елхи, за да проверят за плесени. Резултатите от анализа обяснили, защо по Нова година, много семейства се оплакват от неразположение: в 53 от образците открили плесени. Това откритие помогнало на учени от университета в Ню Йорк да отговорят на въпроса, защо всяка година по едно и също време много хора са болни.

На Запад, коледните елхи се поставят в домовете преди Рождество, което католиците празнуват на 25 декември. Съответно, пика на респираторните заболявания настъпва до 2 седмици преди тази дата и продължава още 14 дни.

Работата е там, че плесените се заселват по елхите по естествен начин, а в топлите домове се развиват много бързо. Фактите показват, че около 70 вида плесени, намерени в елхите, предизвикат задух, кашлица, сърбеж в носа, сълзотечение, болка в гърдите, умора и дори безсъние.

Редки форми на тази гъба са отговорни за пневмония и бронхит. За да се избегне подобна напаст, авторът на изследването д-р Лорънс Карлондски препоръчва, в домовете да се поставят изкуствени елхи.

Но ако сте свикнали да се радвате на живите дървета, като профилактика срещу респираторни заболявания, е препоръчително да измиете елхата със силна струя вода и да я оставите да изсъхне. Лорънс Карлондски споделя и за още един съвет – не съхранявайте дървото дълго време. За да избегнете заболяване, изнесете растението преди да развие отново плесени.

Как да разпознаем болното дърво?

Обърнете внимание на игличките. На пищната коледна елха те са ярко зелени. Стъблото на дървото трябва да е дебело и здраво, а клоните – еластични. Ако клончетата не се огъват, а чупят, тази елха – не е “квартирант”. Тя ще ви порадва с красотата си за не повече от седмица – това е максимума. Ако на ствола на дървото виждате спори на плесени, не се поддавайте на увещанията на продавача. Не рискувайте здравето си, освен ако имате градина и това дърво по време на празниците ще бъде навън сред природата.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Камъни и кристали

Свързани публикации