Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Пироп

Пироп – огнен камък

Чакри: II чакра (Свадхистана) – сакрална, пъпна

История и описание

Името “пироп” идва от гръцката дума pyropos – подобен на огън. Други имена на минерала и негови разновидности са: капски рубин, фалшив рубин, аризонски шпинел, бохемски гранат, огнен камък. Пиропът е вид гранат с тъмночервен цвят. Срещат се и кристали с ярко червени примеси, наподобяващи разпален огън. Камъните са със стъклен блясък. Основните находища на пиропа са в Африка и Чехия.

Лечебни свойства

Йогите смятат, че пиропа стимулира кръвообращението, тонизира и възбужда страстта. Затова се препоръчва да се носи под формата на бижута или да се прилага директно върху половата чакра (Свадхистхана). В индийската народна медицина битува мнение, че пиропа влияе върху кръвното налягане. Смята се също така, че този минерал стимулира кръвообращението и по-бързото съсирване на кръвта.

Литотерапевтите предполагат, че за улесняване на раждането, бременните жени трябва да носят на корема си бижута с пироп или самия камък в последния месец на бременността (но не през цялото време, а само няколко часа на ден). Древните лечители твърдят, че златните пръстени с пироп, както и водата, в която е стоял камъка, може премахне страхове.

Магически свойства 

Пиропът е източник на био-енергия, която дава на човека силен енергизиращ стимул, възбужда енергичността и страстта, придава сила и безстрашие. Според индийските йоги, пиропът трябва да се носи от енергични, властни и емоционални хора, които са в постоянно напрежение на своите сили. Той ще им помага да пестят енергийния си потенциал и ще им донесе щастие. Докато на инертните, хладни и мнителни хора той ще създава неблагоприятни ситуации, на тях пиропа не се препоръчва.

Йогите казват, че пиропа отразява емоционалното състояние на човека чрез своя цвят. Той се изпълва с кърваво- червен цвят (при нормален енергиен баланс) или помътнява (при излишък на Ян енергия). В последния случай е по-добре камъка нито да се носи, нито да се държи. Смята се, че пиропът става кърваво- червен в ръката на много активен и страстен човек. Практикуващите магове смятат, че пиропа е камък, който носи късмет в любовта.

А в страните на Изтока и Индия се препоръчва носенето на този камък от хора, които се нуждаят от допълнителна енергия. Съвременните магове препоръчват на жените, които искат да създадат щастливо семейство, да носят на лявата си ръка златен пръстен с пироп. За мъжете, които искат да привлекат вниманието на противоположния пол, пръстена с пироп трябва да се носи на дясната ръка.

Талисмани и амулети

Като талисман, може да се използва висулка. Той ще защитава собственика си от негативната енергия на големите градове и зли магии, ще го дарява с приятели и възлюбени. На своя собственик той ще донесе щастие в личния живот, ще помага за поддържането на здрави семейни отношения и ще предпазва от жизнени несгоди, ще пази влюбените от кавги.

Трябва да се помни, че пиропа е силно енергиен камък и постоянното му носене до тялото може да доведе до нервни разстройства, особено е опасен за хора с повишена емоционалност.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още