Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Пирит

Камък Пирит – “душата на огъня”

Чакри: III Чакра (Манипура) – слънчев сплит

История и описание

Пиритът е железен дисулфид и един от най- разпространените сулфиди в земната кора. Той образува кристали с различни форми, понякога много големи, а също и компактни кристални маси. Със своя месингово- жълтеникав цвят, този минерал малко напомня на златото. В англоговорящите страни наричат пирита “fool’s gold” – “златото на глупака”.

Пиритът се отличава от истинското злато по своята по-голяма твърдост и ниска плътност. Острието на ножа не оставя драскотини върху повърхността на пирита. Официалното наименование на минерала идва от гръцката дума пирос- “огън”, защото при удар със стоманен предмет по пирита, се отделят искри.

Пиритът е достатъчно твърд, това е единственият сулфид, който може да надраска стъклото. Пиритът е много красив минерал и затова присъства във всяка колекция от минерали. Пиритни находища са известни в Германия, Испания, Норвегия, САЩ, Франция и Швеция. В Русия този минерал се добива в Урал. Има находища на пирит и в Азербайджан и Армения.

Други имена на минерала и негови разновидности са: котешко злато, златото на глупака, железен пирит, марказит, бравоит.

Лечебни свойства на пирита

Древните лечители използвали пирита като минерал, в който е скрита “душата на огъня”. Ясно е, че тази гледна точка се основава на способността на пирита да отделя искри. Съвременните литотерапевти вярват, че пирита хармонизира всички процеси в организма, както на физическо, така и на ментално ниво.

Смята се, че пиритът, поради приликата си със златото може да влияе на нервната система подобно на златото. Народните лечители препоръчват да се носят бижута с камък пирит при нервно изтощение, тъй като той подобрява настроението и повишава общия тонус и работоспособност. Хората, които са склонни към прекомерна възбудимост, най-добре да не носят този камък.

Магически свойства на пирита

piritАлхимиците от Средновековието смятали пирита за много важен минерал, който, по принцип, може да бъде превърнат в злато. Те смятали пирита за мощен магически инструмент и го използвали много често, също, както и днес. Те смятали пирита за “мъжки камък”.

Благодарение на своите “мъжки” качества, той дава на своя собственик голяма емоционална сила, с която трябва да се подхожда много внимателно. Пиритът не бива да се носи повече от три последователни дни, защото ще развие повишена емоционална чувствителност в собственика.

Съвременните познавачи на мистичните свойства на камъните смятат, че пирита символизира топлината на слънцето и е свързан с приятните спомени. Този минерал е добър психологически защитник на човека, който може да отвежда негативните влияния от собственика си. Пиритът създава голяма емоционална сила и е в състояние да подобри настроението и да повиши общия тонус. Този камък помага за придобиване на увереност, отърваване от страховете, създава лидери.

Все пак, има и друг възглед за пирита- като минерал на фанатиците и дори на крадците. Обикновените хора, пирита може да тласне към нелицеприятни постъпки. Този камък, за разлика от много други, не обича съседството с други камъни (с изключение на хематит и серпентина). Съвременните практикуващи магове, препоръчват да се избира камък без пукнатини и счупвания. В противен случай, никой не знае, ще навреди или ще помогне този кристал.

Влияние върху чакрите

Сърдечната чакра, оказва влияние върху сърдечносъдовата система, гръдния кош, гръбнака и ръцете; тази чакра поражда любов към хората, насърчава откритостта, чувствителността, укрепва волята за преобразяване на света.

Талисмани и амулети от камък пирит

Като талисман и амулет пирита може да се използва от хора с чиста душа и отворено сърце, а също и от практикуващи магове. На своя собственик, този камък помага да придобие увереност, да се отърве от страховете си и да стане лидер.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още