Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Перли

Перлите – символ на чистота и невинност

Чакри: V чакра (Вишудха) – гърлена и VII Чакра (Сахасрара) – коронна

История и описание

Когато в мидата попадне песъчинка започват да се отлагат пластинки с арагонит, състоящи се от калциев карбонат. Минералните пластинки се залепят с помощта на органично вещество конхиолин. Така започва да расте перлата. С големина на грахово зърно тя достига за 12 години.

Промяната на перлата с течение на времето е причина за “стареенето”, което води до загуба на блясъка й. Цветът на перлите може да бъде не само бял, но също така и жълт, червен, син и дори черен. Думата “перла” произхожда от арабската “зенчуг” и от китайската дума “чженчжу”. Англичаните, французите и германците я наричат перла. Морските перли от изток, понякога са наричани “ориентал” (от английски orient – “изток”).

Лечебни свойства на перлите

Съществува вярване, че накитите с перли помагат при заболявания на бъбреците, черния дроб, храносмилателната система и имат благоприятен ефект при хипертония. За лечебни цели се използва също “перлена” вода, в която през нощта са престояли няколко перли. Смята се, че тази вода помага при кървящи венци и хемороиди, полезна е при лечение на конюнктивит, може да лекува камъни в жлъчката.

перлитеПерлите се използват за лечение на катаракта и други очни заболявания. Древните китайци ги използвали за усилване на зрителната острота, както и за лечение на заболявания на ушите.

В известния трактат на тибетската медицина “Чжуд-ши” се казва, че перлата помага при загуба на паметта, нервни разстройства и нервна слабост. Перлите са добро кръвоспиращо средство. Ето защо, били използвани под формата на прах и настойки при кървене от венците, повръщане на кръв, хемороиди.

Перли на прах можело да се закупят от всяка средновековна аптека до XVIII век. На това средство била приписвана лечебна сила, която помага при всякакво заболяване. Минералите, съдържащи се в перлите наистина могат да имат стимулиращо и укрепващо действие върху човешкото тяло.

През Средновековието, на децата, страдащи от анемия, давали мляко със стрити перли. Днес, все по-често се продава перлен прах и перлена пудра, която се препоръчва за козметични цели, като хранителна добавка за лечение на кожни заболявания и за ускоряване заздравяването на рани, изгаряния и др. В литотерапията много популярна е лечебно- оздравителната перлена вода, приготвена по системата на Аюрведа.

Тя има противовъзпалителни, антимикробни и кръвоспиращи ефекти. Перлената вода има общоукрепващо и биостимулиращо действие. Тя помага при възпаления, отравяне, настинки, при заболявания на черния дроб и камъни в жлъчката, нормализира менструалния цикъл. За да се направи заредена перлена вода, няколко перли се поставят в чаша вода за една нощ. В миналото, варели перлите във водата.

Магически свойства на перлите

Перлите са известни на хората от дълбока древност. Смята се, че съзерцаването на перла успокоява психиката, носи душевно равновесие и омиротворяване.

В Европа, перлите са символ на дълголетието, в Индия символ на просперитет и благополучие. Перлата е символ на целостта и съвършенството. В Китай – символ на плодородието и магическата сила, Гърция и Индия – символ на брака.

На Изток вярват, че пръстена с перла пази от крадци, непочтени сделки, предпазва от уроки. Отбелязва се и това, че перлата пази от мъките на несподелената любов, а също показва на собственика си за наличието на заболяване, загубвайки блясъка си.

Влияние върху чакрите

Коронната чакра, захранва жлезите в мозъка; стимулира развитието на духовността; гърлената чакра управлява дихателната система и слуха, както и кожата; активността на тази чакра помага за самоутвърждаването.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още