Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Вкусови рецептори в белия дроб и астматиците

Функциониращи вкусови рецептори в белия дроб открили в изследване американски учени. Действието на тези рецептори ще позволи да се създадат лекарства, които да помагат на пациентите с астма и други обструктивни (причиняващи стеснение на лумена) бронхиални заболявания.

Според автора на изследването проф. Стивън Легет (Stephen Liggett) от Мерилендския Университет, рецепторите към горчив вкус били открити от екипа му случайно по време на друго проучване. Констатация за вкусови рецептори в белия дроб била толкова неочаквана, че самите учени първоначално я приели доста скептично.

Рецепторите за горчиво в бронхите имали същия строеж като аналогичните рецептори на езика, но те не предавали сигнал към мозъка, а действали само локално. За да се изучи това действие, учените използвали хинин и хлорохин, които имат ясно изразен горчив вкус, върху бронхи на хора, върху здрави и болни от астма мишки, а също и върху изолирани гладкомускулни бронхиални клетки.

Те очаквали, че стимулирането на рецепторите ще предизвика съкращение на мускулатурата на дихателните пътища, тъй като много от природните отрови имат горчив вкус. Обаче, за изненада на учените, във всичките наблюдавани случаи, горчивината предизвиквала отпускане на мускулите и, следователно, увеличавала бронхиалния лумен.

При това ефектът бил по-силен от ефекта на някои от съществуващите бронхоразширяващи лекарства. Въз основа на тези резултати, учените планират да започнат работа по създаването на “горчиви” аерозоли за лечение на астма и хронична обструктивна белодробна болест. Резултатите от работата са публикувани в списание Nature Medicine.

Още по темата

Лечение на Астма (лечебна картинка)

КРАВЕТО МЛЯКО И ЛАКТОЗАТА – реална причина за астмата и проблемите с дишането

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации