Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ортоклаз (адулар)

Камък ортоклаз –  вдъхновение и мъдрост

Чакри: не е установено влиянието върху конкретни чакри

История и описание

Ортоклазът е вид фелдшпат – най-често срещаният минерал на земята. Достатъчно е да се каже, че фелдшпатите съставляват 60% от обема на земната кора. Най-често те се срещат под формата на отломки или баластра.

Ортоклазите са оцветени в светло- кафяв, кафяв и жълт цвят. Своето име минералът е получил заради посоката на неговите нацепвания, които са разположени под прав ъгъл един към друг (гръцки ортоз – “прав”, кало- “разцепвам”).

Прозрачните ортоклази ги обработват и понякога използват в бижутерията. Най-ценните в това отношение ортоклази са прозрачните адулари. Те носят името на планините Адула в Швейцарските Алпи. Често адуларите имат красиви сини отражения. Тези камъни отдавна се използват като материал за бижута в Индия, Шри Ланка и Бирма.

Лечебни свойства 

Прозрачните ортоклази и адулари влияят положително върху хората, страдащи от нервни и психически заболявания. Литотерапевтите смятат, че прозрачните и полупрозрачни камъни са добри “очистители”, въздействащи на всички органи и системи. Съществува мнение, че адуларите могат да се използват за лечение на ракови заболявания.

Помнете обаче, че такова лечение трябва да върви ръка за ръка с традиционната, класическа медицина. Ценителите на народната медицина вярват, че ортоклазите облекчават страданията на хората с различни психични заболявания.

Те твърдят, че носенето на тялото на гердани и гривни, както и, ежедневното държане в ръцете на мъниста, изработени от ортоклаз, може да избави от нервни заболявания, да облекчи от последствията на стреса, да излекува безсъние. Някои литотерапевти допускат, че този минерал, може да увеличи лечебното действие на химическите препарати, предписвани за рак.

Магически свойства 

Прозрачните ортоклази и адулари помагат за спокойствието на душата. Тези камъни, развиват в хората дара на поезията и романтичните възгледи. Те стимулират творчеството. За влюбените адулара може да бъде символ на хармония и вярност. Смята се, че камъкът може да покаже за охлаждането на чувствата на влюбените, променяйки цвета си и дори, ставайки мътен.

Адуларът може да бъде един вид талисман за хората с неуравновесен характер. Ортоклазът помага за развиване на телепатичните способности, разкрива тайните на природата и космоса. Обаче, за тези, които използват черни магии, този камък е по-скоро враг, отколкото асистент, тъй като той се противопоставя на всяко недобро намерение.

Талисмани и амулети

Ортоклазът е талисман на поетите и това може да бъде едно малко парченце необработен камък. Работейки върху произведението, той трябва да се вглежда в минерала и вдъхновението ще се превърне в постоянен негов спътник. Маговете в някои европейски страни правят амулети от камък ортоклаз. Те предпазват собственика от неправилни постъпки, лоши решения и не позволяват на емоциите да властват над разума.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още