Количка

Обществените басейни крият сериозна заплаха за здравето

При попадане на пот и урина в обществените басейни, се образуват опасни токсични съединения, които са много вредни за здравето, съобщиха изследователи. Учените провели изследване, в което установили, че използването на средства за дезинфекция на обществените басейни може да доведе до генетично увреждане на клетките и появата на такива заболявания като астма и рак на пикочния мехур.

Опасността произтича от съединенията между химичните и органични вещества. Става дума за урината, потта, козметичните и дезодориращи средства. Редовното къпане в такива басейни може да предизвика генни мутации. В резултат на това се ускорява процеса на стареене, появяват се проблеми с дихателната система, а също се повишава и риска от появата на ракови тумори.

Специалистите препоръчват при дезинфекция на басейните да се избягват съединения, съдържащи бром. Най-безопасно е водата да се обработва с комбинация от UV лъчи и хлор. Необходимо е също така да вземате душ преди къпане в басейн, за да намалите шансовете за образуване на токсини във водата. Освен това, желателно е да се предупреждават всички посетители, че уринирането във водата не само е неприятно за другите хора, но е и опасно за здравето, подчертават специалистите.

Още по темата

Хлорираната вода в басейните е канцерогенна

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации