Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хлорираната вода в басейните е канцерогенна

Испански учени установили, че хлорираната вода в басейните може да предизвика увреждане на ДНК на човешките клетки и следователно да доведе до развитие на рак, съобщава AFP.

Служители на Центъра за изследване епидемиологията на околната среда (CREAL) и Болницата дел Мар в Барселона, изучили влиянието на вторичните продукти от дезинфекцията на водата върху човешкото тяло.

Тези продукти се формират в резултат на взаимодействието между хлора и органичните вещества, съдържащи се във водата първоначално или отделени от плувците чрез пот, клетки на кожата и урина. Основните от тях са производните на трихлорметана (хлороформ).

В експеримента се включили 49 здрави възрастни доброволци. Те плували в басейна 40 минути, след което им направили серия от тестове. Оказало се, че след контакт с тези вторични продукти, в плувците нараснало количеството на микроядрата в лимфоцитите на кръвта. Нараснали и биомаркерите за мутация в урината, които са свързани с повишен риск от рак.

Освен това, в кръвта на доброволците се наблюдавал растеж на съдържанието на секретоглобина CC16, което показва увеличаване пропускливостта на белодробния епител, а оттам и увреждане на дихателните пътища.

Един от ръководителите на CREAL, Манолис Когевинас (Manolis Kogevinas) отбелязва, че изследванията на учените нямат за цел да намаляват популярността на плуването в басейните, а да укажат необходимостта от преразглеждане на дезинфекционните стандарти, свързани с хлорираната вода.

Резултатите са публикувани в списанието Environmental Health Perspectives.

Още по темата

Книги на Walter Last за изчистване на организма

Лечение с камъни

Направете си тест

Витамини и минерали

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации