Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Нефрит

Камък нефрит – милосърдие и смирение

Чакри: III Чакра (Манипура) – слънчев сплит и IV чакра (Анахата) – сърдечна

История и описание

Името му идва от гръцки, където “nefros” означава бъбрек. Смята се за камък- пазител и лечител на бъбреците. Почитан от маите в Южна Америка като култов минерал наред с жадеита.

В Китай се е вярвало, че обработен и носен във формата на сърце, опазва този орган от поражения от всякакъв характер. Оцветяването на минерала в зелено и бяло, блясъкът е копринен, стъклен.

Основните находища са в Русия, Германия, Швейцария, Италия, Централна Азия, Китай и Индия.

Лечебни свойства на нефрита

От древни времена, нефритът се счита едва ли не за панацея срещу всички болести. Камъкът носели на тялото си за лечение и профилактика на абсолютно всички заболявания. Средновековните алхимици и лечители използвали стрит на прах нефрит за направата на различни лекарства или просто го препоръчва ли за пиене с вода.

Смята се, че нефрита помага при заболявания на бъбреците и пикочните пътища. На бременните жени се препоръчва да носят нефрит на корема, за леко раждане. Някои вярват, че нефрита на прах може да излекува стомаха и червата. Колиета и гривни, изработени от този минерал, нормализират съня, избавят от безсъние и кошмари.

В много страни по света, топките от нефрит се използват за масаж на тялото и лицето. Пластинките от този минерал се прилагат към болните места за облекчаване на болката при натъртвания, навяхвания и ревматизъм. Те могат да лекуват възпалителни процеси в организма. Цветът на нефрита е от черно-зелено до почти бяло. Белият полупрозрачен нефрит наричат жадеит.

камък нефритИ досега в Китай го наричат източник на любов и вярват, че камъка дарява на духа сладки сънища, победа над тъмните сили, както отвън, така и вътре в човека, запазва красотата и предпазва от болести.

Наричат го още “камък ию” – т.е., даряващ милосърдие, мъдрост и смирение. Нефрит на испански означава “камък на кръста”.

Факт е, че този камък има невероятна издръжливост и задържа топлината много дълго. Ето защо в миналото, го нагрявали и използвали като термофор, грейка. Особено добре на бъбреците помага светлият нефрит. Той се носел в продължение на година на кръста, при това хроничните болки и други симптоми изчезвали напълно.

Ацтеките смятали нефрита за свещен камък, с него правели талисмани и маски, които не само защитавали от беди, но и позволявали безопасно да се общува с духовете. В Китай и Тибет нефритени талисмани слагали на вратовете на децата за предпазване от болести, а ако предстояло трудно начинание, то неговите участници никога не започвали без нефритени мъниста.

Магически свойства на нефрита

Нефритът е един от най-популярните минерали, използвани в религията и магията. В Китай още от древността вярвали, че нефрита има пет основни достойнства. Той е камък на Небето и Земята, Мъдростта и Вечността. Древните ацтеки използвали нефритени ножове за човешки жертвоприношения.

Будистите вярват, че от него е направен небесния престол на Буда. Шумерските жреци използват нефритени предмети за магически инструменти. В допълнение, нефритът е камък на ума, благите намерения и добродетели. Великият мъдрец Конфуций смятал, че този камък е символ на хуманността. Нефритът също се смята за камък на вечната любов.

Пеперудата от нефрит е залог за вечно щастие в любовта. Той е в състояние да изглади лицето, така че козметиците в миналото след масаж на лицата на красавиците поставяли нефритени парченца. Мъжете предпочитали да пушат с тръбички с нефритени накрайници, т.е. камъкът може да неутрализира токсичния дим.

Древните монголи, който завладявали такава силна страна като Русия, украсявали своите дрехи и оръжия с нефрит. Известно е, че Чингиз хан с високо уважение се отнасял към нефрита, дори личния му печат бил във формата фигурка на лежащ тигър, направена от нефрит.

Вибрациите на нефрита хармонизират сърдечната чакра. Полезно е да се носи на огърлица, висулки и пръстени.

Талисмани и амулети

Нефритът е талисман на учените, той е символ на ума и войнската смелост. Човек, носещ със себе си малка фигурка от нефрит ще бъде по-успешен и по-бързо от другите ще отива към набелязаната цел.

Пръстенът с камък от бял нефрит е талисман, носещ успех в професията, но също така пази и семейното щастие. Амулетите, изработени от нефрит, са най-подходящи за войните. Те предпазват собственика си от рани, даряват го с кураж и воля за победа.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още