Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Мечо грозде (Uva Ursi)

Наименование: Мечо грозде (Uva Ursi)
Ботанически наименования: Arctostaphylos uva-ursi ; Arctostaphylos manzanita; Arctostaphylos pungens
Семейство Пиренови (Ericaceae)

Противопоказания

Високото съдържание на танин в мечото грозде може да предизвика гадене и повръщане, и не трябва да се приема от бременни и кърмещи жени.

Да не се дава на деца под 12 години.

Да не се приема при наличие на бъбречно заболяване.

Да не се приема постоянно за повече от 7 до 10 дни, тъй като може да увреди черния дроб. Високите дози и продължителната употреба могат да предизвикат сериозно възпаление на пикочните пътища; хидрохинонът, получен от арбутина може да бъде токсичен за черния дроб. Освен това, продължителната употреба може да повлияе и на абсорбацията на хранителните вещества, особено, ако се приема свързан с неутрализиращо вещество.

Не го комбинирайте с препарати, които повишават киселинността на урината,  а също и с диета, богата на кисели храни (например, плодове), тъй като това намалява антибактериалния ефект.

Прекомерната употреба може да причини дискомфорт и болка в стомаха.

История

Това са горчиви листа, които се приемат като лекарство и са били използвани като такива от повече от 1000 години в Северна Америка. След завръщането си от Китай, Марко Поло описва как китайските лекари използвали билката за лечение на пикочните пътища.

Европейските лечители скоро въвели същия начин и билкарите започнали да я препоръчват за разстройства на бъбреците и пикочния мехур.

Плодът е част от основната диета на индианците, които от своя страна, научили новите заселници да ценят билката и като храна, и като лекарство.

Те пиели тоник за лечение на бъбречни и чернодробни проблеми, направен чрез комбиниране на стъблата и листата на мечото грозде заедно с клонки от Орегонско грозде (Berberis aquifolium).

Основни действия
• адстрингент (стягащ)
• антибактериално
• противовъзпалително
• диуретично
• уринарен антисептик

Ключови компоненти
• хидрохинони (предимно до 17% арбутин)
• танини (до 15%)
• фенолни гликозиди
• флавоноиди
• много високо съдържание на желязо, манган и витамин А

Лечебни части
Листа, плодове

Съвременни химични изследвания документират, че листата съдържат антибактериални химикали, които потвърждават историческата употреба на мечото грозде при лечение на инфекции на пикочните пътища и на пикочния мехур.

Мечо грозде (Uva Ursi)Арбутинът, който в тялото става хидрохинон, е антисептик, който може да убива бактерии и други микроорганизми. Урсоловата киселина и изокверцитрина имат диуретични свойства, но не е известно дали билката може наистина да избави тялото от излишната вода.

Мечото грозде е доказало своята ефективност срещу няколко организми, включително и E. coli и Staphylococcus aureus, обичайни при инфекции на пикочните пътища. Билката също така унищожава Candida Albicans, обичайна причина за гъбичните инфекции.

Традиционна употреба

Адстрингент и диуретик, мечото грозде се използва почти изключително за лечение на пикочните пътища от билкарите в Северна Америка. Той е широко използван за дезинфекция и свиване на пикочните пътища в случаи на остър и хроничен цистит и уретрит.

Въпреки че билката един от най-добрите природни уринарни антисептици, тя не е подходяща, ако е налице едновременно и инфекция на бъбреците. Изследване потвърди нейния антибактериален ефект, който се смята за по-силен при алкална урина. По тази причина вероятно билката ще бъде по-ефективна, ако се ползва в комбинация със зеленчукова диета.

Ето защо, като се приема мечо грозде трябва да се избягват: витамин С и кисели храни, цитрусови и други плодове, които съдържат плодови киселини . Един бърз начин да постигнете алкална урина е да разтворите 1 чаена лъжичка сода бикарбонат в чаша с вода и да я изпиете при вземане на билката. Това обаче не трябва да се прави за повече от една седмица, тъй като този процес в крайна сметка ще попречи на хранителната абсорбция.

Билката бързо разгражда камъни в бъбреците и пикочния мехур и спира образуването на нови такива. Тя се препоръчва и за язва на пикочния мехур, бяло течение и за намаляване на силно менструално течение.

За успокояване на мускулни болки и навяхвания, може да се използва лапа със счукани листа върху мястото. Сварете листата в малко вода и изцедете. Покрийте мястото с тензух и поставете листата отгоре, след това сложете кърпа, за да задържате топлината. Това лечение може да се повтаря два или три пъти на ден, докато мястото оздравее.

Има над 70 вида мечо грозде и всеки един от тях е добро билково средство. В търговската мрежа се предлага се във форма за отвари, студени мацерации, екстракти, капсули и смлян на прах. Тези препарати могат да бъдат направени и у дома, но професионално.

Клинично изследвани полезни действия:

• Инфекции на пикочните пътища

Как да се приема?

В Германия се препоръчва:1/2-3/4 чаена лъжичка (3 грама) от мечо грозде се накисва в 150 мл вряла вода и се пие като отвара 3-4 пъти дневно.

За алкохолно-базираните тинктури може да се използва 1 чаена лъжичка (5 мл), три пъти на ден.

Стандартизираните екстракти в капсули или таблетки (съдържащи 20% арбутин) могат да се вземат до 700-1000 мг, 3 пъти на ден.

Използването на мечо грозде следва да бъде ограничено до не повече от 14 дни. За да се гарантира алкална урина, можете да вземате около 1 1 / 2 чаени лъжички (6-8 грама) натриев бикарбонат (сода за хляб) смесени в чаша с вода. Сода за хляб също не трябва да се приема повече от 14 дни.

Хората с високо кръвно налягане не трябва да приемат сода. Мечото грозде не трябва да се използва за лечение на инфекция, без предварителна консултация с лекар.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Бъбречни проблеми

Парацетамолът може да ви остави без бъбреци!

Рецепта с магданоз за изчистване на бъбреците

Инфекции и възпаления

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още