Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Марказит

Камък марказит – увереност, смелост и сила

Чакри: III Чакра (Манипура)- слънчев сплит

История и описание

Името си марказитът е получил от арабската дума “marcasitae” (серно вещество), но има и много други негови “имена” като- лъчист пирит, капково сребро, камък на инките и т.н., описан е от много историци като имитация на диаманта. Всъщност минерала се състои от желязо и сяра. Той е крехък, непрозрачен кристал в сиво-жълт цвят със зелени оттенъци и метален блясък. Под слънчевите лъчи камъка придобива удивително сияние и “играе”.

В древността са се правели много бижута от този минерал. Има записи, че самата Клеопатра е носела марказит, тъй като съгласно древните египетски поверия този камък запазва младостта и красотата на своя притежател.

Находищата на марказит са главно в Урал, а също и Боливия, Германия, Чехия, Франция, Австрия и други европейски страни.

Лечебни свойства на марказита

Марказитът, поради сходството си със златото, може да влияе на нервната система подобно на него. Народните лечители препоръчват носенето на бижута с марказит при нервно изтощение, тъй като те могат да подобряват настроението, да повишават общия тонус и работоспособността. Хората, които са склонни към свръх възбудимост е най-добре да не носят този камък.

Литотерапевтите смятат, че изделията с марказит подсилват организма, нормализирайки всички вътрешни процеси. Смятат, че като лечебно средство, е най-добре да се използват камъните със златист цвят.

Древният арменски лекар А. Амасиаци пише: “Марказитът има стягащи свойства, изостря зрението и придава блясък на очите. Пепелта от изгорения марказит лекува катаракта и прави косата мека и нежна, правейки я тънка. Той помага при лунички. Ако камъка във вид на висулка се сложи на врата на бебето, то ще спре да крещи и да плаче. А ако се намаже кожата с разтвор на оцет и марказит, това ще помогне при лишеи и проказа, и ще спре кървенето от язва. Лапа с камъка помага при болки в коляното. Ако камъкът се загрее на огъня и се залее с оцет, а след това се сложи върху болното място, втвърдяването на мускулите ще се разсее.”

Марказитът е много добър в рефлексологията (притискане) и Су-Джок, особено в областта на стъпалата на краката. Лекият натиск върху определени точки на краката бързо възстановяват енергетиката на тялото и придава сила на краката. Особено препоръчително е на хора, които имат сутрешни болки в краката и трудно ходят. Често са достатъчни само няколко сеанса и краката ще придобият предишната си сила.

Магически свойства на марказита

Марказитът е силен магически инструмент. Той се счита за мъжки камък. През Средновековието често е бил използван от алхимиците. Благодарение на своите “мъжки” качества, марказита придава на своя собственик голяма емоционална сила, с която трябва много внимателно да се борави. Марказитът не бива да се носи повече от три последователни дни, защото емоционалността ще нанесе вреда на собственика. Марказитът, за разлика от много други камъни, не обича близостта с други камъни. Смята се, че много чувствителните хора е по-добре да не носят този камък, тъй като може да “надари” всеки човек с отрицателни качества.

Талисмани и амулети

Като талисман и амулет, марказитът може да се използва от хора с бистър ум и отворено сърце, както и от практикуващи магове. Господарят на този камък ще придобие увереност, ще се отърве от страха, ще стане лидер. Добър талисман за бебетата, защото ги успокоява и пази от страхове.

Марказитът се смята за силен минерал, който може да служи добре на своя собственик. Но, е важно собственика на амулета с камък марказит да бъде човек с позитивна нагласа и открита душа. Само на него камъка ще се открие и ще даде увереност и защита срещу несгодите и страха.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още