Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Малахит

Малахит – камък на здравето

Чакри: III Чакра (Манипура) – слънчев сплит, IV чакра (Анахата) – сърдечна, VI чакра (Аждна) – трето око (лазурен-малахит)

История и описание

Характерният зелен цвят на малахита се придава от медните съединения. На древногръцки “malakos”- “мек”. Нюансите на цвета на малахита варират от, тюркоазено, изумрудено зелено и синьо-зелено до черно- зелено. В природата, малахита най-често се среща под формата на пъпковидни маси, които имат концентрична структура.

Именно затова по отрезите на малахита се виждат концентрични рисунъци. Още в древен Египет, от малахит са изрязвали амулети и орнаменти. След откриването в Урал през 1635 на малахитови мини този минерал съвсем заслужено се смятал за “руски камък”. Към днешна дата, малахитените находища в Урал са практически изчерпани. Находища на малахит съществуват в Казахстан, Германия, Румъния, Китай, Австралия, близо до Лион във Франция. Много малахит има в Африка (Заир, Намибия).

Лечебни свойства на малахита

Текстове на индийската Аюрведа препоръчват малахита да се прилага върху “блокирани” части на тялото, за да се “разтворят енергийните запушвания” и отворят каналите за преминаване на потоците от биоенергия. За тази цел парченца малахит се поставят върху сърдечната чакра (Анахата) и “заключените” участъци на тялото.

Малахитът се смята за “камък на здравето”, той е средство за лечение на астма, ревматизъм, зъбобол, отравяния и прогонва меланхолията. Според някои американски изследователи, малахитът е добро противорадиационно средство.

В съвременната източна и западна литотерапия малахитът се използва в лечението на заболявания на сърцето и белите дробове, за подобряване функцията на панкреаса и далака. Литотерапевтите предполагат, че този минерал може да облекчи пристъпи на астма, да лекува очни заболявания, да подобри зрението. Той подпомага регенерацията на кожата, успокоява нервната система, има благоприятен ефект върху хипофизата и епифизата.

литотерапия камък малахитПарченца от малахит се използват за контактно въздействие, особено в областта на сърцето, носят се гердани и висулки от малахит, използват се и пирамиди, сфери и яйца от този камък. Смята се, че пластинки от малахит, наложени върху възпалени места могат да излекуват ревматизъм.

Ако на слънчевия сплит се приложи камък малахит с концентрични зонални рисунъци, то камъка отнема емоционалното напрежение и балансира енергетиката между сърдечната и пъпната чакра. Народните лечители твърдят, че малахитът е отлично средство за кожни заболявания. Гривните от малахит изчистват кожата от алергични обриви и червени петна. Герданите, изработени от малахит, според знахарите, помагат значително да се подобри растежа на косата. Колкото по-светъл нюанс има камъка, толкова по-висока е неговата лечебна сила.

Магически свойства на малахита

С малахита са свързани много легенди, някои от тях твърдят, че той може да направи човека невидим, а пиещия вода от купа с малахит разбира езика на животните. В Индия се смята, че синьо-зеления лазурен-малахит, сложен върху чакрата на “третото око”, помага да се изчисти ума от обиди и тревоги. Малахитът е смятан за символ на сбъдването на желания.

Малахитът в много страни е талисман срещу заболявания, “зли очи” и други беди, както и добър амулет за децата, предпазващ ги от болести и опасности. Малахитът създава в тялото физическа и емоционална хармония. Той дарява с мъдрост, хитроумие и духовна сила.

Малахитът със златен обков носи късмет в бизнеса и успех в любовта. Малахитът поглъща и разтваря в себе си негативната енергия, затова трябва да се почиства след всяка употреба. За тази цел се използват пирамида от камък, друза от планински кристал или зеолит.

Влияние върху чакрите

Чакрата на третото око има влияние върху органите на главата; тази чакра също е свързана с меридианите на пикочния мехур и червата, тя помага за реализирането на идеи. Сърдечната чакра оказва въздействие върху сърдечносъдовата система, гръдния кош, гръбнака и ръцете; тази чакра е свързана с любовта, тя укрепва волята.

Талисмани и амулети

Като талисман малахитът трябва да се използва от тези, които искат да усилят своя чар и привлекателност. Камъкът помага на музиканти, писатели, художници, скулптори, ако е обкован с мед. Най- много камъкът е необходим на артистите, но за тях той трябва да е обкован в бели метали: сребро, платина, алуминий.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още