Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Лавандулова вода

Лавандулова вода – получава се чрез парна дестилация на стръкове и цветове на лавандула. Добре изчиства и умерено овлажнява кожата, премахва раздразнения, лющене, възпаление, зачервяване и успокоява сърбежа. Подходяща за всеки тип кожа. Предпазва от появата на бръчки, подобрява еластичността и адаптивните свойства на кожата.

Обтриването на тялото с лавандулова вода, помага за получаване на красив тен, а на тези, които лесно изгарят – тя ще повиши прага на чувствителност на кожата към UV лъчите и по този начин ще намали риска от обгаряне и слънчево изгаряне. Лавандулова вода се използва за лечение на витилиго. Компресът с лавандула вода е най-доброто средство при слънчеви и термични изгаряния.

Лавандулова водаЛавандуловата вода има ярко изразено бактерицидно и антисептично действие. Той се използва за лечение на кожни заболявания, особено тези, които са придружени със сърбеж и възпаление, акне (в комбинация с розмаринова вода).

В гинекологичната практика се използва впръскване с топла лавандулова вода при млечница, възпаления и ерозия на шийката на матката.

Топли компреси с лавандулова вода са ефективни при ставни и мускулни болки. А обтриване и студени компреси – като антипирептично средство (намаляващо температурата). Ваните с лавандулова вода (50-100 мл за една вана) са добро успокояващо средство за бебета и деца. Прилагат се също при преумора, безсъние, постстресови разстройства и невралгия (200 мл на вана).

Тези вани облекчават също и отоци, мускулно и психическо напрежение, раздразнителност и свръх възбудимост. Вътрешно се приема при язвени процеси, отоци и нарушения в работата на стомашно-чревния тракт. Лавандуловата вода може да се добавя към водата за изплакване на дрехите – те добиват свеж аромат.

Още по темата:

Лавандула

Рецепти с рициново масло за млада кожа и красива коса

Трици и маска за почистване и подхранване на лицето

Бръчките говорят за вашето здраве!

Преодолей Кандида

Розова вода

Карамфиловото масло – лек срещу акне и други кожни проблеми

Кожни проблеми

Направете си тест

Лечебни картинки

Лечение на кожата – лечебна картинка

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Свързани публикации