Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Лавандула (Lavender)

Наименование: Лавандула (Lavender)
Ботанически имена: Lavandula officinalis syn. Lavandula angustifolia
Семейство Устоцветни (Labiatae)

Противопоказания!

Избягвайте високи дози по време на бременност, тъй като е маточен стимулант.

Лавандулата съдържа лимонен, който може да предизвика фоточувствителност, особено, когато се използват парфюми и козметика, съдържащи лавандулово масло.

Лавандуловото масло не трябва да се прилага директно върху кожата, то трябва да се разрежда в преносител или неутрално масло.

История

Лавандулата е една от най-популярните билки още от древността, името и произлиза от латинската дума Lavare, което означава, измивам се.

Гърците и римляните са обичали тя да присъства в баните. От древни времена, маслото е използвано срещу въшки и бълхи и като балсамираща течност. В арабската медицина, лавандулата е била използвана като отхрачващо и спазмолитично средство.

ЛавандулаВ европейската народна медицина, тя се разглежда като полезна билка за рани и лекарство срещу глисти при децата. Тя става популярно лекарство по време на късното средновековие и е занесена от поклонниците в Новия свят през 1620 година.

Като ароматна билка, лавандулата обичайно е използвана за прикриване на миризми в домакинствата и улиците. Майсторите на ръкавици от Грас (Франция) използвали маслото за ароматизиране на кожите за ръкавици, било забелязано, че не се разболявали от чума. Това насърчило и други да използват билката за борба срещу чумата.

Лечебните свойства на лавандулата са записани в ранните английски книги за билките и в британската фармакопея.

Основни действия
• антисептичен
• антидепресант
• антибактериални
• аналгетик
• спазмолитично средство
• стимулант на кръвообръщението
• газогонно
• тоник за нервната система
• подпомага жлъчния поток
• релаксант

Ключови компоненти
• етерично масло (до 3% от над 40 съставки, включително линалилацетат [30-60%], цинеол [10%], линалоол [20-50%], нерол, борнеол и други)
• кумарини (включително умбелиферон и херниарин)
• танини
• производни на кафеена киселина (включително розмаринова киселина)
• флавоноиди
• тритерпеноиди

Лечебни части
Цветове, етерично масло.

Линалоолът е основният компонент на билката и е причината за аромата и лечебните качества на растението.

Танините имат антибактериални свойства, които са полезни при лечение на малки кожни рани.

Едно малко британско изследване установява, че лавандулата е по-ефикасна от фармацевтичните сънотворни лекарства при пациентите в болниците.

ЛавандулаИзползвани средства

Настойка от цветовете се приема при нервно изтощение, главоболие, тежест, по време на раждане, колики и лошо храносмилане. Слаба настойка (25% от нормалното съдържание) се дава на бебета за колики, раздразнителност и възбуда.

Тинктура от цветове се приема при главоболие и депресия.

Кремове за кожата, направени от етерично масло на лавандула, се приготвят чрез добавяне на няколко капки от маслото в друг крем, като например крем с лайка, за екзема.

Лосионът се приготвя по същия начин, само че се добавя малко масло към вода и се използва при слънчеви изгаряния и опарвания. Гърдите можете да разтривате с етерично масло на лавандула, а при астма и бронхитни спазми добавете масло от лайка и масло преносител.

Лавандуловото масло може да се разтваря във вода и да се използва при въшки, като се втрива в косата или с него да се намокря ситен гребен за гнидите.

Масажно масло се прави чрез добавяне на малко лавандулово масло към масло преносител и се втрива при болки в мускулите или в задната част на врата, главоболие или при първи симптоми на мигрена.

Етеричното масло може да се разрежда и да се използва при ухапвания от насекоми и ужилвания, или да се смесва с масло преносител и да предпазва от слънчево изгаряне, и за лечение на топлинен удар.

Обаче, лавандуловото масло не предпазва от ултравиолетовите лъчи и не функционира самостоятелно. Етеричното масло от лавандула съдържа много лечебни компоненти, включително алкохол (perillyl), линалоол и гераниол.

Ароматът на маслото е известно, че има успокояващо действие и може да бъде полезно в някои случаи на безсъние. Едно изследване при възрастни хора с проблеми със съня, показва, че вдишването на лавандулово масло е също толкова ефективно, колкото някои от често предписваните за сън лекарства. Подобни резултати са наблюдавани и в други изследвания, включващи млади и на средна възраст хора, страдащи от безсъние.

Чайове от цветове на лавандула или от масло (от 1 до 4 капки) са одобрени за вътрешно ползване при хора с безсъние. Вътрешното използване на етерични масла може да бъде опасно и трябва да се извършва само под наблюдение на специалист!

ЛавандулаТрадиционна употреба

Лавандулата е добре известна със своя облекчаващ и успокояващ ефект и когато се комбинира с други успокояващи билки, тя облекчава безсъние, раздразнителност, главоболие, мигрена и депресия.

Като лекарство, лавандулата има много приложения, особено в ароматерапията и се използва от акушерки, рехабилитатори, масажисти и някои болници.

Етеричното масло успокоява лошото храносмилане и коликите, намалява образуването на газове и подуването на корема. Тя се използва също и за лечение на астма, а чрез своите релаксиращи ефекти е особено ефективна, когато е налице прекалена нервност и възбудимост.

Етеричното масло е силен антисептик и ценно средство за първа помощ при леки изгаряния, рани и язви. Същото важи и за ужилвания от насекоми, тъй като облекчава болката и възпалението.

Изсушените цветове често се окачват в стаите за ароматизиране на въздуха и освен това отблъскват молци и други насекоми. Когато е поставена в близост или във вътрешността на възглавницата, изсушената лавандула помага за идването на спокойния сън.

Няколко капки във ваната могат да освободят от напрежение и от лека депресия, като същевременно подобряват съня. Добавена към хладна вана, тя се превръща в тонизиращ стимулант. Капки от лавандулово масло понякога се добавят към вода, която се използва като стягащ агент за почистване на лице и лечение на акне.

В Мексико лавандулата се използва на чай за лечение на нарушено храносмилане и се изгаря подобно на ароматерапия. Пръчки за опушване се правят със снопче от растението и се изгарят за дезинфекция на болнични стаи. Новите майки се пречистват с тях след раждането.

В Испания и Португалия видът L. stoechas се използва като антисептик за промиване на рани, язви и възпаления, но това масло е по-лошо от това на Officinalis L.

Английските и френски сортове лавандула са особено ценени заради своите етерични масла и се използват в парфюми, козметика, продукти за кожа и освежители на въздуха.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за самолечение

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още