Алтернативна медицина и здраве

Лавандула (Lavender)

Наименование: Лавандула (Lavender)
Ботанически имена: Lavandula officinalis syn. Lavandula angustifolia
Семейство Устоцветни (Labiatae)

Противопоказания!

Избягвайте високи дози по време на бременност, тъй като е маточен стимулант.

Лавандулата съдържа лимонен, който може да предизвика фоточувствителност, особено, когато се използват парфюми и козметика, съдържащи лавандулово масло.

Лавандуловото масло не трябва да се прилага директно върху кожата, то трябва да се разрежда в преносител или неутрално масло.

История

Лавандулата е една от най-популярните билки още от древността, името и произлиза от латинската дума Lavare, което означава, измивам се.

Гърците и римляните са обичали тя да присъства в баните. От древни времена, маслото е използвано срещу въшки и бълхи и като балсамираща течност. В арабската медицина, лавандулата е била използвана като отхрачващо и спазмолитично средство.

ЛавандулаВ европейската народна медицина, тя се разглежда като полезна билка за рани и лекарство срещу глисти при децата. Тя става популярно лекарство по време на късното средновековие и е занесена от поклонниците в Новия свят през 1620 година.

Като ароматна билка, лавандулата обичайно е използвана за прикриване на миризми в домакинствата и улиците. Майсторите на ръкавици от Грас (Франция) използвали маслото за ароматизиране на кожите за ръкавици, било забелязано, че не се разболявали от чума. Това насърчило и други да използват билката за борба срещу чумата.

Лечебните свойства на лавандулата са записани в ранните английски книги за билките и в британската фармакопея.

Основни действия
• антисептичен
• антидепресант
• антибактериални
• аналгетик
• спазмолитично средство
• стимулант на кръвообръщението
• газогонно
• тоник за нервната система
• подпомага жлъчния поток
• релаксант

Ключови компоненти
• етерично масло (до 3% от над 40 съставки, включително линалилацетат [30-60%], цинеол [10%], линалоол [20-50%], нерол, борнеол и други)
• кумарини (включително умбелиферон и херниарин)
• танини
• производни на кафеена киселина (включително розмаринова киселина)
• флавоноиди
• тритерпеноиди

Лечебни части
Цветове, етерично масло.

Линалоолът е основният компонент на билката и е причината за аромата и лечебните качества на растението.

Танините имат антибактериални свойства, които са полезни при лечение на малки кожни рани.

Едно малко британско изследване установява, че лавандулата е по-ефикасна от фармацевтичните сънотворни лекарства при пациентите в болниците.

ЛавандулаИзползвани средства

Настойка от цветовете се приема при нервно изтощение, главоболие, тежест, по време на раждане, колики и лошо храносмилане. Слаба настойка (25% от нормалното съдържание) се дава на бебета за колики, раздразнителност и възбуда.

Тинктура от цветове се приема при главоболие и депресия.

Кремове за кожата, направени от етерично масло на лавандула, се приготвят чрез добавяне на няколко капки от маслото в друг крем, като например крем с лайка, за екзема.

Лосионът се приготвя по същия начин, само че се добавя малко масло към вода и се използва при слънчеви изгаряния и опарвания. Гърдите можете да разтривате с етерично масло на лавандула, а при астма и бронхитни спазми добавете масло от лайка и масло преносител.

Лавандуловото масло може да се разтваря във вода и да се използва при въшки, като се втрива в косата или с него да се намокря ситен гребен за гнидите.

Масажно масло се прави чрез добавяне на малко лавандулово масло към масло преносител и се втрива при болки в мускулите или в задната част на врата, главоболие или при първи симптоми на мигрена.

Етеричното масло може да се разрежда и да се използва при ухапвания от насекоми и ужилвания, или да се смесва с масло преносител и да предпазва от слънчево изгаряне, и за лечение на топлинен удар.

Обаче, лавандуловото масло не предпазва от ултравиолетовите лъчи и не функционира самостоятелно. Етеричното масло от лавандула съдържа много лечебни компоненти, включително алкохол (perillyl), линалоол и гераниол.

Ароматът на маслото е известно, че има успокояващо действие и може да бъде полезно в някои случаи на безсъние. Едно изследване при възрастни хора с проблеми със съня, показва, че вдишването на лавандулово масло е също толкова ефективно, колкото някои от често предписваните за сън лекарства. Подобни резултати са наблюдавани и в други изследвания, включващи млади и на средна възраст хора, страдащи от безсъние.

Чайове от цветове на лавандула или от масло (от 1 до 4 капки) са одобрени за вътрешно ползване при хора с безсъние. Вътрешното използване на етерични масла може да бъде опасно и трябва да се извършва само под наблюдение на специалист!

ЛавандулаТрадиционна употреба

Лавандулата е добре известна със своя облекчаващ и успокояващ ефект и когато се комбинира с други успокояващи билки, тя облекчава безсъние, раздразнителност, главоболие, мигрена и депресия.

Като лекарство, лавандулата има много приложения, особено в ароматерапията и се използва от акушерки, рехабилитатори, масажисти и някои болници.

Етеричното масло успокоява лошото храносмилане и коликите, намалява образуването на газове и подуването на корема. Тя се използва също и за лечение на астма, а чрез своите релаксиращи ефекти е особено ефективна, когато е налице прекалена нервност и възбудимост.

Етеричното масло е силен антисептик и ценно средство за първа помощ при леки изгаряния, рани и язви. Същото важи и за ужилвания от насекоми, тъй като облекчава болката и възпалението.

Изсушените цветове често се окачват в стаите за ароматизиране на въздуха и освен това отблъскват молци и други насекоми. Когато е поставена в близост или във вътрешността на възглавницата, изсушената лавандула помага за идването на спокойния сън.

Няколко капки във ваната могат да освободят от напрежение и от лека депресия, като същевременно подобряват съня. Добавена към хладна вана, тя се превръща в тонизиращ стимулант. Капки от лавандулово масло понякога се добавят към вода, която се използва като стягащ агент за почистване на лице и лечение на акне.

В Мексико лавандулата се използва на чай за лечение на нарушено храносмилане и се изгаря подобно на ароматерапия. Пръчки за опушване се правят със снопче от растението и се изгарят за дезинфекция на болнични стаи. Новите майки се пречистват с тях след раждането.

В Испания и Португалия видът L. stoechas се използва като антисептик за промиване на рани, язви и възпаления, но това масло е по-лошо от това на Officinalis L.

Английските и френски сортове лавандула са особено ценени заради своите етерични масла и се използват в парфюми, козметика, продукти за кожа и освежители на въздуха.

Още по темата

Книги за самолечение

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Последни публикации

Продукти

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още