Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Квасия (Amargo)

Наименование: Квасия (Amargo)
Ботаническо име: Quassia amara; Picrasma excelsa syn. Picraenia excelsa
Семейство Simaroubaceae

Противопоказания!

Билката е противопоказна по време на бременност.

Не трябва да се използва по време на менструация, тъй като може да предизвика остри маточни болки.

Високите дози могат да предизвикат дразнене на храносмилателния тракт и повръщане.

История

Кората на квасията за първи път е донесена в Европа от Суринам през 1756 и е наречена на името на местен лечител- Quassia, който казал на европейците за лечебната и стойност.

Основни действия

(а) Квасия (Quassia amara)
• противоглистно (за аскариди, нематоди и трихинела)
• холеретик (стимулира производството на жлъч)
• храносмилателен стимулант
• очистително

(б) Квасия (Picrasma excelsa)
• антимикробно
• антивирусно
• противоглистно
• противотуморно
• инсектицидно

Ключови компоненти

(а) Квасия (Quassia amara)
• тритерпени
• индолови алкалоиди

(б) Квасия (Picrasma excelsa)
• горчиви вещества (квасиноиди и кантинони)
• алкалоиди
• кумарин (скополетин)
• витамин В1

Лечебни части
Кора

Някои от квасиноидите имат цитотоксично действие, т.е. имат разрушителен ефект върху левкемичните клетки.

Други квасиноиди стимулират секретирането на стомашни сокове, което повишава апетита и помага на храносмилането. Те могат да имат и холеретичен ефект, а именно, да стимулират производството на жлъч от черния дроб.

Изследванията показват, че веществото квасин е отговорно за противозачатъчния ефект. Екстракти от ствола на дървото, както се оказва, свиват тестисите при опитни животни и значително намаляват броя на сперматозоидите и нивата на тестостерон в кръвта.

КвасияИзползвани лечебни средства

Отварата се използва вътрешно, за лечение на храносмилателни оплаквания и външно, като препарат срещу насекоми.

Традиционна употреба

Квасията се използва в различните страни за почти едно и също нещо, а именно, за стимулиране на апетита и храносмилането.

Хомеопатичните средства се използват при оплаквания от жлъчния мехур, като горчив тоник, очистително и противоглистно, но най-важното приложение, е за поддържане и укрепване на слаба храносмилателна система, чрез увеличаване на жлъчния поток и секрецията на слюнчени сокове и стомашни киселини.

Билката обикновено се използва за стимулиране на апетита, особено при лечение на анорексия. Битерите в билката имат приложение също така за лечение на малария и други трески.

Дървесните стърготини на квасията са жълтеникави и често се срещат в билковите магазини на Латинска Америка. Те имат две целеви приложения. Едното е като противоглистно средство и често се използват за вида нематод (Enterobius vermicularis). Другото е като стимулант на храносмилането, тъй като съдържат мощни горчиви вещества.

В Мексико и Бразилия, от квасията се прави отвара, която се използва при диспепсия и загуба на апетит. Мексиканците също използват кората за лечение на чревни паразити. В Коста Рика и Суринам, тя се използва за трескави състояния, малария и дизентерия.

В Бразилия се използва за лечение на гонорея, срещу въшки, паразитни червеи и като антисептик за лечение на рани. В Коста Рика и Бразилия се използва за диария, дизентерия и чревни газове. Там местното население навсякъде носи със себе си дървесни стърготини от кората и ги използва за отвари, когато е необходимо.

В Гвиана, се използва срещу ухапване от змия, заболяване на черния дроб, оток и менструални оплаквания. В Карибския басейн, квасията се дава за дизентерия. Кората също се използва и в клизми за изхвърляне на трихинела и други паразити. Кората е широко използвана като антипиретик (намалява треската) и инсектицид. Растението е толкова горчиво, повече от хинина, че екстрактите от него се използват в производството на битери и други аромати.

В Централна Америка, дървесината се използва за направата на кутии за съхраняване на дрехи, за предпазване от молци. Най-необичайната употреба на растението е за лечение на алкохолизъм. Чрез смесване на екстракт от квасия със сярна киселина и други вещества се прави тоник, който се смята, че унищожава апетита към алкохола. Тази употреба, обаче, не се препоръчва заради сярната киселина.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Как да използваме хомеопатични средства

Хомеопатия

Хомеопатични противоракови средства

Как да си приготвите собствени хомеопатични средства

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още