Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Кехлибар

Камък кехлибар – древният лечител

Чакри: Гърлена (V) чакра.

История

Кехлибарът е вкаменена изкопаема смола от иглолистни дървета. Балтийският кехлибар се състои от 98% смола на бора Pinus sussinifera. “Възрастта” на балтийския камък кехлибар е поне 35 милиона години. Обаче, в света има кехлибари, които са още по-древни, образувани преди 100 милиона години.

Цветът на кехлибара варира от почти бял и светло жълт до червеникаво-кафяв и почти черен. Експертите различават до 350 нюанса на кехлибара. Степента на прозрачност на кехлибара също варира. Най- ниско се оценяват кехлибарите с въздушни мехурчета или вода.

За най-известен в света се смята балтийския кехлибар. Кехлибарът от Бирма, обикновено е непрозрачен и по-твърд от кехлибара от бреговете на Балтийско море. Понякога парчетата кехлибар достигат внушителни размери. В книгата със световни рекорди на Гинес има запис за едно парче камък кехлибар с тегло 15.25 кг. Този уникален екземпляр в момента се съхранява в Лондонския Музей по естествена история.

Лечебни свойства на кехлибара

За лечебните свойства на кехлибара са споменава в писанията на Плиний и Гален. Някои филолози свързват думата “кехлибар” с литовската дума “gintari” – “защитник от болести”. От дълбока древност се смятало, че практически няма такива болести, от които кехлибара да не може да те излекува.

В момента кехлибарът се използва активно в медицинската практика. Той помага при главоболие и зъбобол, болки в гърлото, намалява влиянието на спадовете в налягането, може да спаси от магнитна буря и да подобри зрението, влияе върху далака, укрепва сърцето, облекчава зъбобол, помага и при много други заболявания.

Кехлибарът има благотворен ефект върху вътрешната жлезиста среда на организма (кръв, лимфа, тъканна течност), помага при заболявания на ставите, разширени вени, намалява възпалението и възстановява дейността на венозните клапи. Препаратите от кехлибар имат противовъзпалително действие.

В съвременната медицина е отбелязана способността на кехлибара да предотвратява хемолизата (процес на разрушаване на червените кръвни телца – еритроцити). Кехлибарът помага при мастопатии, кисти, миоми и други тумори, включително и злокачествени, помага при лечение на гуша, липоми. Това се обяснява с потискане на патологичното делене на клетките, което допринася за смъртта на лошите клетки и разсейване на туморите.

Камък кехлибарКехлибарът съдържа йод, затова носенето на колие от него е полезно при лечение и профилактика на заболявания на щитовидната жлеза, които възникват при недостиг на йод в организма.

В кехлибара се съдържат и други полезни за тялото елементи (желязо, магнезий, калций, цинк и др.), а също и соли на янтарната киселина, които активират метаболизма, храносмилателната система и имат противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Диапазонът на медицинското действие на янтарната киселина е много широк: тя стимулира нервната система, увеличава хемоглобина и подобрява дейността на бъбреците и червата, използва се като антистресово, противовъзпалително и антитоксично средство. Кехлибарените парченца и неговите соли се използват за производството на ценни продукти (витамин D3, кортизонацетат, антисептици и т.н.).

В Полша, кехлибарената настойка се използва като отлично средство при настинки, болки в гърлото и дихателни пътища. Кехлибарени плочици се втриват с уиски при главоболие, а когато на децата никнат млечни зъби им дават да погризат парче кехлибар.

Лекарите отбелязват, че кехлибареният мундщук намалява вероятността от рак при пушачите. За най- лечебен се смята необработения кехлибар.

Магически свойства на кехлибара

Кехлибарът е наричан вълшебна смола от древните гори. Магическите свойства на кехлибара са също толкова разнообразни, колкото и лечебните. От древни времена е бил използван като мощен талисман и амулет. Смята се, че със своя златист цвят кехлибарът прояснява мислите и помага за осъществяване на плановете. Бижутата с кехлибар дават радост и мир.

Кехлибарът е източник на творческа сила, вяра и оптимизъм. Засилва интуицията и помага за реализацията на плановете в конкретни действия, носи късмет, радост и мир, дава бодрост на духа, пази здравето. Кехлибарът е символ на щастие и здраве. Ако бременна жена постоянно носи кехлибар, тя благополучно ще износи плода и ще има гарантирано леко раждане. Ако майката, която кърми носи кехлибарени мъниста, то бебето ще има весел и добър характер.

Парче необработван кехлибар поставен близо до възглавницата, използвали срещу злите духове. А за да се предпази дома от пожар и гръмотевици, в къщата обезателно държали няколко парчета кехлибар. Кехлибарът символизира духовната връзка. Не толкова ценните видове кехлибари били използвани в религиозните церемонии, тъй като добре горят и изпускат приятен дим – тамян. С неговия дим опушвали в миналото младоженците и бебета, за късмет.

Ефект върху чакрите

Кехлибарът въздейства на гърлената чакра (vishudha), която контролира дихателната система и слуха, а също и кожата; активността на тази чакра помага за самоутвърждаването в обществения и професионалния живот, носи чувство на удовлетворение.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още