Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Катушка (Bugleweed)

Наименование: Катушка (Bugleweed)
Ботаническо име: Lycopus virginicus
Семейство Устоцветни (Labiatae)

Предупреждения

Вземайте само под професионално наблюдение.

Не приемайте по време на бременност.

Противопоказна при хиперфункция на щитовидната жлеза, или ако има уголемяване на щитовидната жлеза без функционални смущения.

Не приемайте заедно с други лекарства за щитовидната жлеза.

Внезапното спиране на препаратите може да доведе до ефекта на рикошета, причинявайки увеличен TSH,  пролактинова секреция и увеличаване на хипертиреоидните симптоми.

История

През 19-ти век в Англо-американската физиомедикалистична традиция, билката се смятала за адстрингентно и успокояващо нервите средство, вземала се и за лоша кашлица, вътрешни кръвоизливи и уринарна инконтиненция. Смятали я за лек наркотик.

Европейският вариант на билката (L. europaeus) е с по-колоритна история. И двете растения имат силно черен сок, който традиционно е бил използван за боядисване на платове. Този вид получил името си (gipsywort) от практиката на циганска врачка в Англия, която използвала сока, за да потъмни кожата си, така че да изглежда като африканците и по този начин да направи своите гадания по-правдоподобни.

Като лекарство, този вид е бил използван за лечение на висока температура, като тази, съпътстваща маларията.

Основни действия

• антитиреотропен
• антигонадотропно
• адстрингент
• седативно

Ключови компоненти

• фенолни киселини (включително производни на кафеена, хлорогенова и елагова киселини)

КатушкаЛечебни части
Надземни части.

Литоспермовата киселина и другите органични киселини в билката могат да работят за понижаване нивата на TSH (хормона на щитовидната жлеза) или могат да блокират TSH-рецепторите и да предпазят хормона от навлизане в щитовидната жлеза, което да стимулира производството на други хормони.

Веществата в билката изглежда намаляват производството на пролактин от хипофизната жлеза, хормон, който може да стимулира промени на гърдите при мъжете.

Традиционна употреба

В миналото, билката катушка е била използвана за лечение на кашлица, тревожност, трески, сърцебиене, леко свръхактивна щитовидна жлеза (както при базедовата болест), за намаляване уголемяването и болезнеността на гърдите при мъжете, като успокояващо и за контролиране на кървенето, както е при кръвотечение от носа или при силна менструация.

При базедовата болест, щитовидната жлеза произвежда прекалено много хормони, което води до ускорен метаболизъм, съпроводен с такива симптоми като ускорен пулс, загуба на тегло, чувствителност към топлина, прекомерно изпотяване, умора и физически изменения, включително появата на уголемена щитовидна жлеза (гуша) и изпъкнали очи.

Катушката изглежда влияе върху метаболизма на йода, който щитовидната жлеза използва за производството на хормони. Много малко количество е необходимо за намаляване функцията на щитовидната жлеза. Това количество, обаче, варира от индивид до индивид.

Лечението на заболявания на щитовидната жлеза не е нещо, което трябва да се остави в ръцете на некомпетентно лице. Днес, тя все още се предписва за лечение на свръхактивна щитовидна жлеза, както и за учестено сърцебиене, симптом, който често съпровожда това заболяване. Опасност от уголемяване на щитовидната жлеза се наблюдава само когато билката се приема в много високи дози.

Също така се взема за нервност, безсъние, както и за лечение на ПМС (предменструален синдром). Тъй като билката е един ароматен адстрингент, тя помага за намаляване производството на слуз.

Свързаният с нея вид, L. europaeus (Gypsywort), се приема за сърцебиене, тревожност и се използва за понижаване на температура.

Клинично изследвани полезни действия:

• Болки в гърдите
• Базедова болест

Как да се приема?

Препоръчват се 1-2 грама от цялата билка на ден.

Приемът на тинктура от катушка трябва да се ограничи до 1-2 мл, 3 пъти на ден.

Катушката често се комбинира с други билки, използвани за лечение на леко свръхактивна функция на щитовидната жлеза, включително маточина (Melissa officinalis) и Птиче просо, врабчово семе (Lithospermum ruderale).

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Маточина (Lemon Balm)

Слузни проблеми

Менструални проблеми

Рецепти при висока температура

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още