Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Карнеол (Сердолик)

Камък карнеол – символ на щастието в любовта

Чакри: II чакра (Свадхистана) – сакрална, пъпна, III Чакра (Манипура) – слънчев сплит и VI чакра (Аждна) – трето око

История и описание

Това е оранжева, ярко жълта и червена разновидност на халцедона. Червен камък, наречен карнеол. Карнеолът може да бъде също зелен и бял. Той се смятал за лечебен камък във всички времена: носели са го за възстановяване на целия организъм.

Още в древна Елада гъркините го използвали, за да направят кожата си бляскава и свежа. Често помагал и на пророка Мохамед, който много ценял карнеола и го откроявал сред всички останали скъпоценни камъни.

Името му произлиза от латинското “carneolus” – череша. Почитан е от дълбока древност. Откак е познат на човека, се вярва, че носи щастие и късмет на притежателя си.

Други имена на карнеола: сердолик, сард. Карнеолът и сердоликът са синоними, разликата между тях е условна, въпреки че се смята, че карнеола е по- скоро червен, а сердолика е по- скоро оранжев. Акик- персийско название на червения карнеол. Камбейски камък – местно название на индийския карнеол.

Лечебни свойства на карнеола (сердолика)

Терапевтичната роля на карнеола е потвърдена от официални научни източници и на лечението с карнеол е посветен отделен клон в алтернативната медицина. Учените обясняват лечебните свойства на карнеола с неговото слабо радиоактивно излъчване в дози, които са най-благоприятни за човешкия организъм. Светлата ивица на червения или оранжев камък говори точно за това, за наличието на такава радиоактивност.

Карнеолът работи с енергии с по-ниски вибрации, отколкото тези на аметиста и планинския кристал. В края на тридесетте години на миналия век, професор Бадигина провела сериозно изследване за лечебните свойства на карнеола. Тя установила, че при ниски дози естествена радиация на някои видове карнеол се стимулират основни жизнени процеси в тялото (например, клетъчното деление и растежа на клетките), а при по-високи дози – се потискат.

По време на Втората световна война лечението с карнеол по метода на проф. Бадигина било широко използвано в сибирските военни болници. Карнеолът успешно заменял антибиотиците, каквито тогава в Русия нямало. Многогодишният опит от изследванията с карнеол по този метод показал, че той ускорява зарастването на рани, бързо възстановява нервната система, подобрява състава на кръвта, отстранява тумори и отоци. При това повишава апетита и подобрява съня.

За да използвате карнеол в домашни условия трябва предварително да го нагреете (с гореща вода, сешоар, ютия или обикновена осветителна крушка с нажежаема жичка) до температура от 40-50 градуса за 5-7 минути и да го поставите върху болното място. Необходими са от 8 до 10 сеанси. Слабата му радиоактивност го прави ефективно средство при зарастващи рани, абсцеси, тумори и други заболявания на кожата.

Прилагането на затоплени камъни карнеол върху раните води до бързо отшумяване на възпаленията и язвите, раните бързо зарастват. С карнеол лекуват сепсис, гангрена, зъбна болка, анемия, слабо зрение, сърдечни заболявания, сърдечносъдовата система, стомашно-чревния тракт, черния дроб, опорно-двигателния апарат, заболявания на червата, рак и други заболявания.

камък Карнеол (Сердолик)Много добри резултати се получават чрез използване на червен карнеол при лечение на безплодие при жените и импотентност при мъжете. В този случай камъните са поставят около пъпа. Жените от Изтока държали в ръцете си камък от червен карнеол по време на раждането. Той регулира менструалния цикъл, успокоява температурата и укрепва зъбите.

Препоръчително е да се носи при базедова болест. Той укрепва имунната система и под формата на мъниста с него се лекува хипертиреоидизъм, облекчава се възпалението на щитовидната жлеза, прочиства се кръвта и лимфите. Карнеолът подобрява мозъчното кръвообращение, облекчава главоболието и подобрява тонуса.

В Аюрведа се казва, че оранжевия карнеол помага при заболявания на пикочо-половата и дихателната системи, регулира обмяната на веществата, стимулира жлезите с вътрешна секреция, подобрява кръвообращението и цвета на кожата.

Жълтият карнеол се използва при лошо храносмилане, запек, проблеми с бъбреците и далака, бронхиална астма, малария и ревматизъм. Не се препоръчва да се носи непрекъснато, особено от хора, страдащи от рак или тумори.

Магически свойства на карнеола (сердолика)

Карнеолът е традиционен любовен талисман. Той помага за появата на любовта и в същото време предпазва от лъжовна любов, пази семейното щастие и вярност. Тъмночервените карнеоли стимулират сексуалната енергия на човека и неговата сексуална привлекателност към противоположния пол.

Според древните легенди червения камък карнеол предпазва от караници, спорове и интриги на враговете, основната му цел е да пази хората от зли магии и бръчки. Карнеолът има успокояващ и релаксиращ ефект, подобрява настроението, носи успех в бизнеса (включително финансов) и привлича просперитет.

Той може да ви спаси от опасни загуби на жизнени сили, да повиши интиуцията и проницателността, стимулира красноречието, подобрява паметта.

Талисмани и амулети

Карнеолът отдавна се смята за амулет, който предпазва от всички опасности в живота: нещастни случаи, природни бедствия, преждевременна смърт. Като цяло карнеолът се счита за изключително щастлив и оздравяващ организма камък.

Той е полезен за срамежливи и разсеяни хора. В състояние е да защити господаря си от опасни загуби на жизнени сили. Карнеолът може да се носи като гердан от мъниста, златни огърлици, златни пръстени- на показалеца или на кутрето на лявата ръка.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още