Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Изумруд (смарагд)

Изумруд – камък на мъдростта, хладнокръвието и надеждата

Чакри: IV чакра (Анахата) – сърдечна

История и описание

Изумрудът е прозрачна разновидност на берила с наситен зелен цвят, която се среща много рядко и се оценя като скъпоценен камък от най- висока степен. Зеленият цвят на смарагдите се дължи на съединенията на хрома (по-малко ванадий). Има изумруди с жълтеникав оттенък, дължащ се на железните соли.

Името на камъка минава през гръцкия термин “смарагдос”, персийското “зумрунди” (зелен), което идва от санскритската дума “замород”. Съвременният термин се появява едва в XVI век. Близо четири хиляди години преди това изумрудите се добивали в планините, разположени между Червено море и река Нил. До средата на XIX век. единствения доставчик на изумруди на световния пазар била Колумбия. По- късно били открити находища в Среден Урал, САЩ и Австралия, Мозамбик, Намибия, Норвегия, Пакистан, Шри Ланка и ЮАР.

Лечебни свойства на изумрудите

Плиний Стари пише за изумрудите: “Няма цвят, който да бъде по-приятен за окото.” Изумруденият зелен цвят успокоява нервната система и отнема напрежението от очите. Отдавна изумрудите са признати от лекарите като ефективни при очни заболявания. В древността вярвали, че камъкът помага срещу нощна слепота, катаракта на очите и епилепсия. Литотерапевтите смятат, че изумруда предпазва от безсъние, кошмари, безпричинни страхове и умора.

Изумрудите притежават антибактериални свойства, ако в чашата с вода се постави камък изумруд, то водата може да се пие без пречистване или преваряване. Те понижават температурата, помагат за лечение на възпаленията, борят се с инфекциите, полезни са при заболявания на пикочния мехур и пикочните пътища. Изумрудите лекуват диабет, изгаряния, болки в сърцето, понижават кръвното налягане и помагат за лечение на псориазис. Смята се, че помагат при лечение на черен дроб, стомах, кашлица и туберкулоза.

Изумрудът притежава голяма положителна енергия Чи, неутрализира негативните заряди, помага за укрепване на здравето и осигурява дълголетие.

Магически свойства на изумрудите

emeraldИзумрудът е камък на мъдростта, хладнокръвието и надеждата. Човекът, който носи бижу с камък изумруд, е защитен от влиянието на зли магии и застрахован от нещастия.

Този скъпоценен камък е способен да разсейва отрицателната енергия, да изчиства аурата на човека и неговото жилище от негативното. Смята се, че изумрудите засилват паметта, прогонват лошите сънища и разсейват меланхолията.

Изумрудите привличат богатство, усмиряват сладострастието и донасят мир на собственика. Астролозите твърдят, че на нервните и чувствителни хора скъпоценния камък ще помага срещу стреса и за разобличаване на измами и интриги.

Главната задача на изумруда е борбата с лошите наклонности на господаря му: лъжливост, склонност към афери, изневяра в любовта. Ако собственикът не притежава такива навици, изумруда ще му донесе здраве и успех, в противен случай може да изпрати на човека нещастия. Изумрудът е много нежен камък. Той не търпи агресия и жестокост. Ако камъка е носен в продължение на 2-3 месеца, човекът може да коригира тези отрицателни черти на характера си. Носенето на бижута с изумруди се препоръчва на хора с чиста душа.

Изумрудът покровителства семейството: пази брачната връзка, дава мир и хармония в семейството, стимулира създаването на потомство.

Индийските магове използвали изумрудите, за да общуват с астралния свят и да предсказват бъдещето. Намирайки се в медитативно състояние, мислено прочитали информацията от него. На хората с развита интуиция, този камък ще помага за свързването с душите на мъртвите и за разчитане на сигналите, изпратени на Земята от Вселената.

Влияние върху чакрите

Сърдечната чакра, оказва влияние върху сърдечносъдовата система, гръдния кош, гръбнака и ръцете; тази чакра поражда любов към хората, насърчава откритостта, чувствителността, укрепва волята за преобразяване на света.

Талисмани и амулети

Изумрудът е талисман на майките, моряците и пътешествениците. Той помага на моряците и рибарите, като ги предпазва от смърт в морските води. Защитава жените и домашното огнище. В древността бременните жени носели смарагдови амулети и след раждането на детето веднага го слагали в люлката на новороденото.

Като амулет той предпазва младите момчета и момичета от порочни наклонности и склонност към разврат.

На творците изумрудът дава вдъхновение и душевен подем, а на деловите хора привлича успех и късмет. Тези камъни помагат в научните изследвания и при занимания с философия.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още