Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хризопраз

Хризопраз – камък на късмета и успеха

Чакри: IV чакра (Анахата) – сърдечна

История и описание

Историците твърдят, че Александър Македонски носил на пояса си зелен камък. Може би това е бил камъка хризопраз, защото, именно, него в древността са смятали за символ на успеха.

Не случайно, хризопразът е бил любим камък на Фридрих Велики, който винаги го носел в пръстена си. Хризопразът е най-ценната разновидност на полупрозрачния кварц – халцедон. Името на минерала идва от гръцката дума “хризоз”- “злато” и “празоз” – “праз лук”.

Хризопразът обикновено е със зеленикав или синьо-зелен цвят, който зависи от съединения на никела. На ярка светлина камъка може да избледнее. За възстановяване на оригиналния цвят на камъка се препоръчва, от време на време да се загръща във влажна кърпа. Находища на хризопраз съществуват в САЩ (Калифорния), Полша, Казахстан, Австралия.

Лечебни свойства на хризопраза

Отдавна се смята, че хризопраза подобрява зрението, помага при очни заболявания, съзерцаването на хризопраз намалява болките в очите. Хризопразът дава спокойствие, помага за намаляване на стреса и неговите последици, облекчава при депресия, нормализира сексуалния дисбаланс. Хризопразът има благоприятен ефект върху мозъчната функция и дейността на жлезите с вътрешна секреция, понижава кръвното налягане и пречиства кръвта, стимулира обмяната на веществата, намалява болката от ревматизъм и тонизира кожата.

Йогите смятат, че хризопраза нормализира сърдечната функция. За предпазване и лечение на заболявания на сърцето, нагрято парче хризопраз се поставя за около 30-40 минути на сърдечната чакра. Неговото полезно действие може да се усили като се комбинира хризопраз с друг “камък на сърцето” – розовия кварц. Подобно на много други зелени минерали, хризопразът облекчава метеозависимостите по време на магнитни бури.

Основният метод за използване на хризопраза е носенето на бижута с него. Пръстенът с хризопраз може да увеличи издръжливостта. Терапевтичен ефект има не само самия камък, но и настойката с вода, в която е стоял хризопраз. За тази цел, в съд с вода се пуска парче хризопраз и се държи на слънчева светлина 4-5 часа. Такава вода може да се използва като лечебно средство при неинфекциозни настинки.

Магически свойства на хризопраза

Камък хризопразХризопразът, според индийските магове, е пазител от опасности, от уроки и “лоши очи”, от завистници и клеветници. Бижута с хризопраз се носят като амулети за защита от отрицателната енергия.

Хризопразът е камъка на изобретатели, новатори и е добър за всяко ново дело. Той помага и благоприятства привличането на приятели. На хората, които желаят промяна, той ще донесе късмет.

Хризопразът е най-добрият талисман за деловите хора, които се занимават с големи парични суми. Вярва се, че камъкът помага за развиване на красноречието и печелене на пари.

В средновековна Европа, хризопраза е смятан за символ на успех, късмет и приятелство, прогонващ кошмари и носещ пари. Използвали го като амулет и талисман. На Изток вярват, че в ръцете на лукави хора хризопразът бързо потъмнява, а честните хора предупреждава за непосредствена опасност като помътнява.

Поради зеления си цвят хризопразът подобрява настроението, дава спокойствие и разсъдливост, издръжливост и кураж.

Влияние върху чакрите

Сърдечната чакра оказва влияние върху сърдечносъдовата система, гръдния кош, гръбнака и ръцете; тази чакра предизвиква любов към хората, насърчава откритостта, чувствителността, укрепва волята за преобразяване на света.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още