Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хризолит (перидот, оливин)

Хризолит – “Камък на Дракона”

Чакри: Слънчев сплит (III) чакра.

История

Терминът “хризолит” e образуван от гръцката дума “хризоз” – “злато” и “литос” – “камък”, открити в древните текстове от III. Пр. Хр. В съвременната интерпретация на смисъла на този минералогичен термин съществуват различия. Според една гледна точка, хризолита е синоним на оливина.

В английската и немска минераложка литература бижутерния оливин (магнезиев силикат и желязо), обикновено се нарича перидот. Според друга гледна точка, маслиновите, жълто-зелените или златисти хризолити са прозрачна разновидност на оливина, перидота се счита само за разновидност на хризолита.

камък хризолитСитуацията се усложнява допълнително и от факта, че уралския хризолит е наречен демантоид- рядка разновидност на прозрачните ярко- зелени гранати- андранити. Във всеки случай, думата “хризолит” е по-древна от “перидот” и “оливин”, и затова този термин твърдо е заел своето място в терминологията на бижутерите.

Лечебни свойства на хризолита

Литотерапевтите смятат, че хризолитите имат положителен ефект върху физическото и емоционално състояние на човека. Те нормализират функцията на сърцето, предпазват от спадове в кръвното налягане и прогонват нощните кошмари.

Смята се, че хризолитите също са полезни и при лечение на настинки, заболявания на очите и гръбначния стълб. Казват, че хризолита може да лекува заекването.

Подобно на тюркоаза, хризолита помага при очни заболявания и заболявания на кръвта.

Магически свойства на хризолита

Монголите смятали хризолитите за “Камъни на Дракона”, защото често ги намирали във вулканите на Хангайските планини. Хризолитите били добре познати и в Европа. Особено популярни станали през XIX век. във Франция.

Мистиците и експертите по камъните твърдят, че собственика на камък хризолит ще бъде предпазен от неразумни постъпки.

Ефект върху чакрите

Камъкът влияе върху слънчевия сплит, който се свързва с черния дроб, далака и другите органи на храносмилателната система; тази чакра влияе върху волята, управлението на емоциите и въображението.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още