Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хризокола

Хризокола – камък на надеждата

Чакри: VII Чакра (Сахасрара) – коронна

История и описание

От химична гледна точка, хризоколата е воден силикат на медта, което придава на камъка син цвят. Името произлиза от гръцката дума “хризоз” – злато и “кола” – лепило (твърди се, че този минерал в миналото е бил използван за спойване на злато).

Терминът “хризокола” има много древен произход. Именно така е наричал Теофраст този минерал още в IV. пр.н.е. Другото си старо име- елатски камък- хризоколата е получила от мината на легендарния цар Соломон, разположена в близост до залива Ейлат на Червено море и едноименния град, където камъка се добивал в прилични количества.

Трябва да се отбележи, че елатския камък всъщност не е бил хризокола в неговата чиста форма, а само жили на този минерал в светли пясъчници. В наше време, находища на хризокола има в САЩ, Чили, Заир, в Урал, на територията на Казахстан. Други имена на минерала са малахитен кремък, азурит, демидовит.

Лечебни свойства на хризоколата

Американските литотерапевти смятат, че хризоколата действа на всички чакри, оказвайки хармонизиращ ефект на физическото и умственото състояние. Хризоколата помага при заболявания на щитовидната жлеза и заболявания на гърлото.

литотерапия камък хризоколаНякои литотерапевти вярват, че колиетата и висулките с хризокола имат благоприятен ефект за щитовидната жлеза и трябва да се носят при кашлица, бронхит и други заболявания на гърлото.

Хризоколата помага за стабилизиране на месечния цикъл при жените и е полезна при лечението на много гинекологични заболявания. Смята се, че този камък има антимикробни и противовъзпалителни свойства. Той се използва също и при нервно изтощение, безсъние и депресия.

Магически свойства на хризоколата

По време на медитация хризоколата помага за установяване на контакт между личността и космическите сили. Експертите по езотерични свойства на камъните отбелязват: ако държите в ръка хризокола, то напрежението ще се разсее, страхът и илюзиите ще изчезнат.

Не случайно, хризоколата наричат камък, който побеждава страховете, които са толкова много в живота около нас. От този камък често се правят амулети, предназначени за предпазване от тъмни сили, илюзии и страхове. Хризоколата се свързва с интуицията и мъдростта.

Хризоколата се използва като инструмент, който помага по-добре да се разбере света около нас. В много страни хризоколата се смята за камък, който помага на жените да бъдат по-нежни, чувствителни и състрадателни.

Влияние върху чакрите

Теменната чакра захранва жлезите в мозъка; развива духовността, религиозността и връзката с по-висшите сили.

Талисмани и амулети

Като талисман хризоколата е най-привлекателна за хората, занимаващи се с научна и изследователска дейност. Препоръчва се държането на камъка в ръка и използването му по време на медитация.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още