Количка

Хормоните на напълняването се крият в… шампоаните

Възможно е, виновникът за появата на напълняването около талията ви да са… шампоаните. Учените съобщават, че в много от продуктите за красота и хигиена са скрити “химични калории”. Всеки лекар ще ви каже, че в основата на борбата срещу наднорменото тегло е здравословна диета и редовните физически упражнения.

Обаче, новите изследвания на учени от Медицинския център “Маунт Синай” в Ню Йорк си позволяват да предположат, че разрастващата се епидемия от затлъстяване има и други по-малко известни рискови фактори.

Учените смятат, че фталатите, които са съставки на около 70% от шампоаните, сапуните и козметиката, могат да бъдат “ендокринни разрушители”. Тези химични вещества трябва да се избягват, колкото е възможно. Това проучване е още едно потвърждение на мнението, че някои химикали могат да причинят увреждане на естествените системи в нашия организъм, които контролират теглото.

Фталатите в организма повтарят ефекта на хормоните, влияейки негативно върху произвеждащите ги жлези. Учените от “Маунт Синай” особено сигнализират за едно вещество, наречено бисфенол А, което се използва в производството на пластмасови изделия, включително и за съхраняване на хранителни продукти. Това вещество също е опасно за ендокринната система и влияе пряко върху промяната на теглото.

Сега учените трябва да разберат, как именно фталатите влияят върху развитието и растежа на човешкото тяло, което ще помогне да разберем, как можем да избегнем тяхното въздействие. Дори ако тези вещества не са много голям проблем, свързан с наднорменото тегло, те все едно трябва да бъдат изолирани и изключени.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Упражнения

Свързани публикации