Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хематит

Хематит – камък на мъдростта и смелостта

Чакри: коренна (Муладхара, I чакра) и полова (Свадхистхана, II чакра) чакра.

История

Името на този твърд и тежък камък произхожда от гръцката дума “хайматос” – “кръв”. Хематитът наистина има цвят на засъхнала кръв, който му се придава от железните окиси. Понякога кафяво-червения цвят на хематита става почти черен. Тези разновидности на камъка са наречени “черни диаманти”.

Тънките плочици на хематита са прозрачни, а самите камъни са с метален, стъклен блясък. Не случайно причудливите образувания, намерени в залежите на хематит, в древните времена понякога ги наричали “червена стъклена глава”. В древността, плоските парчета хематит използвали като огледала и ги наричали спекуларит (от гръцката спекула- “съзерцание”).

Хематит се добива в Бразилия, Италия, Швейцария, САЩ и Туркменистан. Хематит ни залежи съществуват в Кривой рог в Украйна и в Русия на територията на Курската магнитна аномалия и Урал.

Лечебни свойства на хематита

С характерния си цвят, хематита трайно бил свързан в съзнанието на хората с кръвта. В старите времена се смятало, че бижута с хематит могат да помогнат за спиране на кръвотечение и лекуване на рани. В днешно време, някои хора вярват, че хематита “очиства” кръвта, помага при заболявания, свързани с нея и има благоприятен ефект върху бъбреците, черния дроб и далака.

Смята се, че хематитът има положителен ефект при кръвотечения, може да помогне при уринарни и хормонални нарушения. Хематитът, или както често е наричан, кървавия камък, има положителен ефект върху кръвоносната система, нормализира кръвното налягане, повишава устойчивостта към стреса, стимулира сексуалната енергия. Той лекува заболявания на черния дроб, бъбреците, далака и панкреаса. Хематитът може да помогне и при венерически заболявания.

В източната наука за камъните, хематита се използва в лечението на абсцеси, както и в борбата със запушването на кръвоносните съдове. За тази цел го поставят върху областта с лоша циркулация на кръвта. В древната медицина хематита и бижутата с него активно се използвали като кръвоспиращо средство, при рани, възпаления и изблици на гняв. С прахове, направени от хематит, лекували слабо зрение.

Камък хематитВ древен Рим, на богатите бременни жени по време на раждането, за да се намали маточното кървене, поставяли в ръцете броеници от камък хематит. Бижута с хематит (гердани, големи вложки в огърлици и гривни или брошки) в някои случаи могат да се използват като аналози на магнетит.

Не се препоръчва използването на камък хематит за медицински цели при високо кръвно налягане. При лечение препоръчват да се носят бижута, изработени от хематит (колиета, пръстени, обеци, гривни), както и да се прави китайски масаж с топчета от хематит.

Магически свойства на хематита

Хематита се споменава в писанията на Теофраст (315 г. пр. Хр.). В Индия, хематитът е символ на смелост и мъдрост. Съвременните познавачи на магическите свойства на камъните казват, че хематита допринася за запазването на оптимизма, куража и волята. От древността се вярва, че той дава сила и непобедимост в битката.

Хематитът е талисман за мъже, особено за войните. В древните времена, пришивали парченца с хематит в дрехите им, слагали ги на врата им или ги скривали в обувките. Отиващите на война правели магическо заклинание на този камък, за да им помогне да се върнат у дома живи и здрави. Римските легионери, отивали на завоевателни походи, като задължително със себе си вземали амулет от хематит, най-често това била фигурката на домашния дух.

В Русия, имало поверие, че ако се окачи парче хематит над люлката, то детето рядко ще пада и наранява до кръв. Хематитът подобрява енергетиката, укрепва физическото и етерното тяло. Смята се, че той избавя собственика си от пристъпи на гняв и необмислени действия, дава чувство на увереност и сигурност. Този камък помага да се пести енергия и да се използва така, както собственикът иска. Хематитът позволявал на човека да въздейства със своята аура на другите хора.

В древността, хематитът се оценявал като най-силния магически амулет. В Европа той бил смятан за талисман на магьосниците, които чертаели своите символични знаци и магически кръгове, които можели да побеждават злите духове и да защитават от нападения от космоса. В древен Египет жриците на богинята Изида, за да предпазят себе си и богините от тъмните сили, по време на извършването на ритуали носели бижута, изработени от хематит.

Като магически талисман той е бил почитан и в древна Гърция. В средните векове, хематит бил задължителен атрибут на магьосници, чародейци и алхимици. С негова помощ се предпазвали от зли духове, призовавали духовете на стихиите и разговаряли с душите на мъртвите.

Ефект върху чакрите: II чакра, контролира червата, бъбреците и пикочно-полова система, тази чакра е отговорнa за сексуалната енергия; I чакра (сакрална/ основа), снабдява с енергия ректума и опорно-двигателния апарат, свързана е с волята за живот.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още