Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хелиотроп

Хелиотроп – камък на тайните

Чакри: I чакра (Муладхара) – коренна/основа, III Чакра (Манипура) – слънчев сплит и IV чакра (Анахата) – сърдечна

История и описание

Хелиотропът е една непрозрачна разновидност на халцедона, с ярки червени петна или ивици на окислен хематит. Гърците дали името на камъка – хелиотроп (гръцки хелиос – “слънце” и троп – “обръщане”), вярвайки, че той може да повлияе върху позицията на слънцето в небето.

Камък с такова наименование за първи път се споменава в съчиненията на Плиний (I в. н. е.). През Средновековието характерните петна по повърхността, отъждествявали с кръвта на Исус Христос, а самия камък наричали “кървав”. В християнската култура, хелиотропа наричали камък на Св. Стефан, или по-просто “Стефанов камък”. Друго име за камъка хелиотроп останало в историята, е “ориенталски яспис”.

Находища на камък хелиотроп са известни в Централна Азия (Бухара), Австралия, Китай и Бразилия, Урал в Русия. Хелиотроп отдавна се добива в Египет и Калкута.

Лечебни свойства на хелиотропа

Литотерапевтите смятат, че хелиотропа влияе благотворно върху кръвообращението, по-специално, увелича количеството на хемоглобина в кръвта. Може би това мнение е възникнало заради отличителните кърваво- червени примеси в хелиотропа. Смята се, че хелиотропа подобрява физическата и умствена активност, помага при стресови ситуации и възстановява нормалното функциониране на целия организъм.

Основното му влияние върху физическото тяло се изразява в неговото действие върху работата на тъканите на сърцето и кръвоносните съдове. Ускорявайки процеса на възстановяване и запълването на тъканите с енергийно важни вещества, той подобрява притока на хранителни вещества, подобрява храненето на жизненоважни органи при атеросклероза и метаболитни заболявания, свързани с намалена пропускливост на съдовата стена.

Хелиотропът е енергиен очистител и стимулатор на имунната система при борба с инфекции, лекува женски заболявания, заболявания на пикочните пътища, пикочния мехур и бъбреците, помага в случаите на отравяне.

Хелиотропът пречиства кръвта, помага за спиране на кървенето, съживява изтощеното тяло и ум. Помага в изпълнението на програмата за изчистване на тялото, провеждането на диета, облекчава симптомите на болезнената менструация и менопауза. Той изчиства костния мозък, черния дроб, далака, червата, бъбреците и пикочния мехур. Намалява абсцесите и неутрализира свободните радикали.

Хелиотропът е много добър помощник при психологическо безплодие – особено състояние, при което човек не може да представи себе си в ролята на баща или майка, поради вътрешна липса на любов към всички живи същества, и децата в частност. Такива хора в някакъв момент от живота си не могат да имат деца.

Магически свойства на хелиотропа

камък хелиотропХелиотропът е надаряван с много магически качества, смятали го за най-добрия християнски пазител. В Европа, хелиотропът бил признат като „свой камък” от учените и мъдреците.

В Индия хелиотропа е смятан за символ на смелост и мъдрост. В индийската йога, хелиотропа се разглежда като камък, образуващ силно защитно енергийно поле, което може да защити собственика от негативни влияния.

Хелиотропът развива въображението, прави човека енергичен, активен и решителен. Това е камъка на хората, които са вдъхновени от някаква идея, особено учени и философи, той им носи успех. Древните астролози, прорицатели и жреци използвали хелиотропа като проводник между човека и космоса.

Хелиотропът дава способността за управление на биоритъма на тялото, дава разширяване на кръгозора, помага в изучаването на езици. Този камък носи на човека способността да се съсредоточава върху глобалните задачи на живота си, дава постоянство за постигане на целите.

Единственото условие, което хелиотропа изисква от собственика си е, той да не е глупав и упорит фанатик, неговият свят трябва да бъде достатъчно широк и подвижен. Медитацията с камък хелиотроп позволява да се открие метод за лечение на едно или друго заболяване.

Този камък притежава тайните на алхимичните формули за трансформация на едно вещество в друго. Той по определен начин променя хода на нашите мисли, давайки на подсъзнанието допълнителна информация за структурата на Вселената.

Влияние върху чакрите

Сърдечната чакра, оказва влияние върху сърдечносъдовата система, гръдния кош, гръбначния стълб и ръцете; стимулира чувствителността, укрепва волята. Пъпната чакра, която контролира червата, бъбреците и пикочо-половата система; тази чакра е отговорна за любовта.

От хелиотроп се правят различни бижута, най-популярни са колиета, медальони и брошки.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още