Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Гагат

Камък гагат – защитник, поглъща отрицателната енергия

Чакри: I чакра (Муладхара) – сакрална и III Чакра (Манипура) – слънчев сплит

История и описание

Черният непрозрачен камък гагат е органогенен камък. Той е разновидност на въглищата, образувана от хвойнови дървета от ерата на Палеозоя. Според Плиний, името на камъка идва от града или реката Гагас в Ликия. Златното време за гагата идва в края на XIX век. В средата на XIX век.

От лекия гагат се правели големи и обемни бижута. Брошки до 15 см дължина и дълги обеци от гагат се носели от дамите без никакъв дискомфорт. Находища на гагат съществуват в Северна Фергана, Англия, Испания, Франция, Германия и щатите Юта и Колорадо в САЩ, Кавказ и Крим. Други имена: ахатов камък. Други разновидности: черен кехлибар

Лечебни свойства на гагата

литотерапия камък гагатВ литотерапията гагата се използва във вид на масажни топки, амулети, гердани, а също и пластинки за премахване на отрицателната енергия. В древността вярвали, че гагатите могат да предпазват от припадъци и да улеснят раждането, макар че носенето им по време на бременност не се препоръчвало.

Гагат, прикрепен към бъбреците, повишава кръвното налягане, а приложен заедно с лазурит върху гърлената чакра намалява кръвното налягане.

Смята се също, че спасява от отравяния и заболявания на стомаха, предпазва от спазми и помага за намаляване на болката по време на пристъпи на подагра, облекчава главоболие и зъбобол. В китайската литотерапия гагата е един от най-мощните ин-камъни (във формата на топки за масаж, амулети, гердани, а също и плочки за премахване на отрицателна енергия от дланта).

Гагатът лекува добре заболяванията, които причиняват намаляване на енергетиката на пъпната чакра, а оттам и отслабване на бъбреците, черния дроб и панкреаса. През Средновековието вярвали, че гагата укрепва зрението.

Магически свойства на гагата

Индийските магове вярвали, че този черен камък защитава човека от тъмните сили, поглъща в себе си болката и разсейва страховете. На гагата приписвали силата на древния свят, способността да разкрива всички тайни от минали човешки животи, да разкрива кармата на човека. Сред многото камъни- амулети, гагата има водеща роля. Той е мощен защитник, помага при депресия и предпазва от уроки.

През Средновековието в Европа, парчета гагат държали в домовете си като мощен магически щит, изгаряли парчета от него в огнището, за да прогонват злите духове от къщата, на новородените поставяли гагат, за да ги предпазва от урочасване, поставяли го под възглавницата срещу кошмари, вземали го за из път, за да отблъсква опасностите по пътя.

В англоговорящите страни и арменците вярват, че гагата смекчава болката от раздяла. Гагат се дарява на човек, с когото дълго време ще бъдеш разделен. Той е в състояние да запази спомените и да ги предава на човека.

Влияние върху чакрите

Слънчевият сплит влияе на черния дроб, далака и други органи на храносмилателната система; тази чакра е свързана с волята, контрола на емоциите и въображението. Сакралната чакра дава енергия на ректума и мускулно-скелетната система; усилва волята на живот, физическата енергия, потентността.

Вижте камъка в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още