Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Духовното измерение

За да постигнем пълно и цялостно изцеление на нашето същество е необходимо лечение на всички нива. Пълно излекуване не е възможно, когато се работи само на едно ниво. Например, да предположим, че имате наднормено тегло. Трябва ви много воля, за да започнете диета, с която да успете да загубите значителна част от теглото си.

Проблемът е, че след няколко месеца то отново бавно ще започне да пълзи назад. След една година ще се окаже същото, каквото е било в началото на диетата. По нататък, ще попаднете на някои емоционални техники и ще откриете, че те, заедно с разумното хранене, са по-ефикасни за отслабването и задържането на теглото.

Обаче, ще откриете, че ви е трудно да държите емоциите си под контрол. Все още продължавате да реагирате по нежелани начини. Сега ще откриете, че сте се влияели от различни негативни вярвания. Те са правили живота ви труден. Ще разберете, че се нуждаете от подходяща система от вярвания, за да управлявате емоциите си. Може би ще започнете да търсите философия на живота, която да ви помага да останете здрави, щастливи и в мир със себе си.

Това именно, е мястото, където се намесва духовната страна. Вие ще откриете, че колкото повече приемате духовните принципи в живота си, толкова повече живота ви ще се превръща в приключение и удоволствие, а не борба. Нашите емоции, повече от всичко друго, определят начина, по който мислим за себе си и за живота като цяло.

Нашите емоции не са само резултат от нашите социални отношения, но и на по-високи и по-ниски нива на енергия и съзнание. На по-ниско ниво имаме влияние на храненето, физическото натоварване и други фактори, начин на живот. На по-високо ниво е голямата сила на нашата ценностна система. За подходящ пример ще разгледам възприемането на смъртта. Ако смятате, че след смъртта си вероятно ще попаднете в нещо като ад, както е описано в някои религии, то със сигурност вътрешно ще се паникьосате при мисълта за предстоящата смърт.

Дори и за един атеист мисълта за общо унищожение може да бъде страшна. От друга страна, този, който вярва, че животът след смъртта е по-приятен от този на Земята може да погледне напред, към момента на смъртта, с нетърпеливо очакване. Факт е, че смъртта е еднаква за всички, но емоционалния отговор на всеки за нея зависи от вярата му. Повечето от нас сме развили своите вярвания от родители, училище и социални контакти, както книги и медии.

Тези вярвания често са нерационални и вредни за нас. За да се излекуват нашите емоции, както и всички други нива на нашето същество, е важно да се приеме подходяща философия за живот. Тя ще ни води в това търсене. Аз я наричам духовна философия. Различните религии, както изглежда, имат различни духовни философии.

Тези различия са по-изразени на психично ниво, като догми и доктрини, но те могат да изчезнат на нивото на най-високите идеали на всяка религия. Във всички големи религии най- ревностните последователи се насочват към тези най-високи идеали. Те са мистици, които в своите писания ни оставят духовна философия, която надхвърля и обединява всички религии.

Автор: Walter Last

Книги за самолечение на Walter Last

Свързани публикации