Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Диамант (елмаз, брилянт)

Камък диамант – цар на камъните

Чакри: VII Чакра (Сахасрара)- коронна, предназначен да свързва хората с по-висшите сили и космоса.

История и описание

Диамантът е природен осмостенен кристал на въглерода, който се образува при много високи налягания и температури. Обикновено е безцветен или в бледи нюанси на жълто, зелено, синьо или розово, има също така и черни, и кафяви разновидности на диаманта. Диамантът е най-твърдият природен минерал в света. Не случайно, гърците го наричали “адамас” – “несъкрушим”.

Според друга версия, думата “елмаз” произхожда от персийската “елма” – “много твърд”. Диамантите са известни на човечеството от хиляди години, но за първи път тези скъпоценни камъни започнали да ги нарязват едва през XIV век. Фасетираните диаманти наричат брилянти (от френски brilliant – “блестящ”).

Най-значимите диамантени находища са в Австралия, Ангола, Бразилия, Заир, Индия, Венецуела, Индонезия, Намибия, САЩ, Танзания, ЮАР, Русия – Урал и Якутия. От добиваните диаманти в света, само около 20% се поставят в бижута, останалите се използват в техниката.

Лечебни свойства на диаманта

Древните индуси вярвали, че “вибрациите” на диаманта имат положителен ефект върху органите на тялото, особено върху сърцето и мозъка. Диамантът намалява високата температура, бори се с инфекциите, помага при кожни заболявания, отнема умората и активизира обмяната на веществата.

Съвременните литотерапевти съветват да се пие ежедневно по една чашка с “диамантена вода”, т.е., вода, в която през нощта е имало златни бижута с диаманти. Не се препоръчва за тази цел да се използват бижута, принадлежащи на друг човек или камъни с по-ниско качество. Елмазите предпазват от заболявания на стомаха, премахват безсънието. Като амулет, диамантът лекува склероза, предпазва от образуването на камъни в бъбреците, помага при шизофрения и депресия.

Йогите отбелязват, че енергията на диаманта е много фина, мощна и подхранва с вибрациите си сърцето, мозъка и цялото фино (етерно) тяло. В Аюрведа диаманта се използва като подмладяващо средство. Неговите фини вибрации стимулират и подмладяват сърцето, благотворно се отразяват на цялата нервна система, стимулират мозъчната дейност. Вярва се, че диаманта в пръстен укрепва цялото тяло и защитава собственика от болести.

Още от древността хората са разбрали, че диамантът лекува собственика си от психични разстройства: различни фобии, депресия, нервни разстройства. Литотерапевтите казват, че камъка коригира нервната система на човека и я настройва на здравословни нива. Ето защо, те препоръчват да се използва тази способност на камъка при лечение на алкохолизъм, неконтролирано пиянство, пушене и лечение на наркомании.

В допълнение, диамантът е отличен антипирептик, средство за лечение на възпаления на белите дробове, бронхити, на простатата, хепатит, както и на различни инфекции и заболявания на ставите. В древността за едно от най-забележителните свойства на диаманта смятали способността му да служи като противоотрова.

Магически свойства на диаманта

В древността диамантът символизирал съвършенство, непобедимост, сила, власт, чистота и невинност. Диамантът е в състояние да прогони страховете и да предпази собственика от негативни влияния. Той укрепва в човека всички енергийни центрове, дава му сила и кураж, носи щастие и сполука във всички дела, предпазва го от уроки и магии.

камък диамантДиамантът има мощна лечебна сила за човешкото тяло и дух и усилва влиянието на другите камъни. Човекът, който носи камък диамант, е по- контактен, при него намалява негативността. Самият камък помага да се разкрият най-добрите страни на собственика. Диамантът със зелен оттенък се смята за пазител на майчинството. Но, диамантът може да донесе, както щастие, така и нещастие.

Диамантът е най-ценният, но също така и най-опасен за човека камък. Все пак, това не означава, че е вреден за човека, просто, ако към него се отнася грубо и неуважително, той може да се обиди и да навреди на собственика. Смята се, че “работят” само тези диаманти, които са придобити по честен път. Най-голяма сила има камъка, получен като подарък или предаден по наследство. Смята се, че диамантите трябва да се подаряват, а не да се купуват за себе си. Но, трябва да ги дарявате с повишено внимание, тъй като това е залог за любов и целомъдрие.

Подарявайки камък диамант, вие поемате задължението да бъдете верен, както и този, който приема този дар. На изток вярват, че ако един диамант (брилянт) е получен като подарък или е наследен, то това е много добре. Но ако сте си го закупили, не бива веднага да го носите, той трябва да “поживее” в къщата ви 7 години. Отдавна се смята, че диамантът дава на своя собственик смелост, решителност, сила на духа, носи успех, предпазва от алкохолизъм, наркомания, разврат, опитомява прекомерните фантазии, избавя от скръб, отвежда магиите, предпазва от уроки.

Запомнете обаче, че диамантът е камъкът на кралете, свещениците и знаменитостите. На високопоставените лица той служи вярно и честно, а към обикновените хора този горд камък е безразличен. Ако сте го получили в наследство или като подарък, той ще ви помага, но това ще се случи не много скоро – след 7-10 години. През цялото това време, диамантът ще се настройва към вас и едва, когато изучи вашата същност, ще започне активно да работи за вас.

Смята се, че диамантите с вътрешни дефекти могат да донесат много неприятности на собственика, затова към тях трябва да отнасяте много внимателно. Носенето на диаманти от престъпници е противопоказно. Откраднатият или придобит по незаконен начин камък диамант ще донесе лош късмет и бърза смърт на своя собственик.

Диамантът е първия камък на зодиака, тъй като има голяма енергийна сила. Той отразява в себе си целия зодиак и е “лидер” на всички останали минерали. Този камък трябва да има всеки Овен, защото диаманта опитомява гнева, сприхавостта и раздразнителността. Но и за другите знаци на зодиака той не е противопоказен.

Влияние върху чакрите

Теменната чакра храни жлезите в мозъка; тази чакра развива духовност, религиозност, и връзка с висшите сили на космоса.

Талисмани и амулети

Като талисман, диамантът може да се носи в пръстен на безименния пръст на лявата ръка, както и под формата на обеци или висулка, за да може камъка се допира до кожата. Той ще помага и в сърдечните дела, и в работата, но при едно условие – намеренията на човека трябва да бъдат честни и етични. На крадци, убийци, измамници и мошеници, той ще донесе само нещастия.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още