Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Депресията започва… в стомаха

Страхът и тревожността може би се зараждат не в мозъка, а в стомаха. До това изненадващо заключение достигнали учени от Канада.

Изследователи от Училището по медицина Michael G. DeGroote при Университета “Макмастър” в Хамилтън Канада, открили, че в стомаха има бактерии, които оказват въздействие върху химичните процеси на мозъка. И ако се въздейства на тези бактерии с помощта на лекарства, може да се влияе върху поведението на човека.

Валидността на тези констатации била доказана в експерименти с мишки. Когато изследователите давали на лабораторните гризачи антибиотици, които унищожават чревните бактерии, то поведението на мишките рязко се променяло. Те ставали много по-малко тревожни и уплашени.

Тези промени били съпроводени от увеличаване процеса на изчистване от мозъка на невротрофичния фактор (протеин BDNF), който традиционно се свързва с депресията и безпокойствието. Обаче, веднага, след като спирал приема на антибиотици, чревните бактерии се връщали обратно към нормалното си състояние, както се подчертава от изследователите. “Това означава, възстановяване на нормалното поведение на гризачите, а също и химията на мозъка” – казват учените.

Тяхното откритие е особено важно, тъй като медицината отдавна е забелязала връзка между някои стомашно – чревни заболявания, включително и синдром на раздразненото черво, със засилващо се чувство на безпокойство и депресия в пациента. Освен това, някои психични разстройства, като късния аутизъм, например, могат да бъдат свързани с променено бактериално съдържание на червата, както смятат канадските учени.

Още по темата

Депресията може да стане едно от най-опасните заболявания!

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Упражнения

Свързани публикации