Страхът и тревожността, всъщност, може би се зараждат не в мозъка, а в стомаха. До това изненадващо заключение достигнали учени от Канада. Изследователи от Училището по медицина Michael G. DeGroote, при Университета „Макмастър“ в Хамилтън, Канада, открили, че в човешкия стомах има бактерии, които оказват въздействие върху химичните процеси на мозъка.

И ако се въздейства на тези бактерии с помощта на лекарства, може да се влияе върху поведение то на човека. Валидността на тези констатации била доказана в експерименти с мишки. Когато изследователите давали на лабораторните гризачи антибиотици, които унищожават чревните бактерии, то поведението на мишките рязко се променяло. Те ставали много по-малко тревожни и уплашени.

Тези промени били съпроводени от увеличаване процеса на изчистване от мозъка на невротрофичния фактор (протеин BDNF), който традиционно се свързва с депресията и безпокойствието. Обаче, веднага, след като спирал приема на антибиотици, чревните бактерии се връщали обратно към нормалното си състояние, както се подчертава от изследователите. „Това означава, възстановяване на нормалното поведение на гризачите, а също и химията на мозъка“- казват учените.

Тяхното откритие е особено важно, тъй като медицината отдавна е забелязала връзка между някои стомашно-чревни заболявания, включително и синдром на раздразненото черво, със засилващо се чувство на безпокойство и депресия в пациента. Освен това, някои психични разстройства, като късния аутизъм,например, могат да бъдат свързани с променено бактериално съдържание на червата, както смятат канадските учени.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

 Упражнения