Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Черният ориз – лек срещу старостта

Черният ориз бил много популярен в древен Китай, но го наричали “забранен ориз”, тъй като се консумирал само от привилегированото съсловие.

Черният ориз днес е необосновано забравен и основно се добавя към ястия, като оцветител. А тези зрънца могат да освободят човека от много болести и освен това да забавят процеса на стареене. До това заключение достигнали американски учени, наричайки го най-добрия от продуктите.

Учени от Университета в Луизиана установили, че черния ориз е с ниско съдържание на захар и същевременно с високо съдържание на полезни вещества и растителни влакна, които могат да предпазват от рак и да решат проблемите на сърдечно  -съдовата система, като “лошия” холестерол, например. В проби от трици на черен ориз, отглеждан в южните щати на САЩ, учените открили много големи количества антиоксиданти, на които се дължи неговия цвят.

Антиоксидантите, както е известно могат да предпазят от увреждане на ДНК, да абсорбират вредните молекули в тялото и следователно да забавят процеса на стареене в човешкия организъм.

“Лъжица с трици от черен ориз е по- полезна от няколко лъжици с боровинки. По ирония на съдбата, в това зърно има по-малко захар, но повече фибри и витамин Е, отколкото в ягодовите плодове. Освен това, е по – евтин.” – обяснява ръководителят на проекта, д-р Чжимин.

Учените препоръчват на производителите на храни да използват триците на черния ориз и така да обогатяват с полезни вещества зърнените закуски, напитки, бисквити и други продукти.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации