Черният ориз- лек срещу старостта

В древен Китай ястията от черен ориз били много популярни, но го наричали „забранен ориз“, тъй като се консумирал само от привилегированото съсловие.

Днес, той е необосновано забравен и основно се добавя към ястия, като оцветител. А тези зрънца могат да освободят човека от много болести и освен това да забавят процеса на стареене. До това заключение достигнали американски учени, наричайки го най-добрия от продуктите.

Учени от Университета в Луизиана установили, че черния ориз е с ниско съдържание на захар и същевременно с високо съдържание на полезни вещества и растителни влакна, които могат да предпазват от рак и да решат проблемите на сърдечно-съдовата система, като „лошия“ холестерол, например. В проби от трици на черен ориз, отглеждан в южните щати на САЩ, учените открили много големи количества антиоксиданти, на които се дължи неговия цвят.

Антиоксидантите, както е известно могат да предпазят от увреждане на ДНК, да абсорбират вредните молекули в тялото и следователно да забавят процеса на стареене в човешкия организъм. „Лъжица с трици от черен ориз е по- полезна от няколко лъжици с боровинки. По ирония на съдбата, в това зърно има по-малко захар, но повече фибри и витамин Е, отколкото в ягодовите плодове.

Освен това, е по- евтин.“- обяснява ръководителят на проекта, д-р Чжимин. Учените препоръчват на производителите на храни да използват триците на черния ориз и така да обогатяват с полезни вещества зърнените закуски, напитки, бисквити и други продукти.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Последни публикации

Продукти

Свързани публикации