Количка

Чароит

Чароит – камък на душевната чистота

Чакри: IV чакра (Анахата) – сърдечна, V чакра (Вишудха) – гърлена, VII Чакра (Сахасрара) – коронна

История

Чароитът е уникален камък и засега е открит само в Русия. Името “Чароит” идва от мястото – река Чар, където е открито находището в Сибир през ХХ век. С откриването на чароита е свързана забележителна история.

Откривателят на находището Юрий Рогов бил изпратен от правителството на задгранична командировка. Там той отишъл в минералогичния музей на Лувъра, претендиращ, че притежава пълна колекция от всички минерали на земята. Показвайки парченце от пурпурната скала той помолил да определят минерала. Сътрудниците на музея били принудени да признаят, че такъв камък при тях няма и предложили да купят образеца с чароит, но съветския геолог отказал.

Папа Йоан Павел II предварително поръчал своя саркофаг с плоча от красивия виолетово-лилав чароит.

Описание

Заедно със силиция в чароита има оксиди на алуминий, барий, натрий, и стронций. Окраската на камъка се дължи главно на примесите от манган. Тя варира от кафяво и бледо лилаво до тъмно виолетово, с плавни преходи от светли оттенъци до почти черни пурпурни тонове.

При полиране, в чароита се разкрива неговата нишковидна структура, която му придава красивите преливащи се цветове, състоящи се от тънки ивици с различни нюанси. Полираните чароити се препоръчва да се поставят в сребро или злато.

Лечебни свойства на чароита

Литотерапевтите твърдят, че чароита помага при различни възпалителни процеси и повишава имунитета. Той се използва в лечението на заболявания на сърцето, бъбреците, черния дроб и панкреаса. Чароитът помага за облекчаване на главоболие и отнемане на умственото напрежение и стреса, подобрява паметта – той е особено полезен за тези, които през по-голямата част от времето си са зад монитора на компютъра.

литотерапия камък чароитЗаради цвета си, той има благоприятен ефект върху нервната система. Чароитът лекува хронични заболявания- нормализира кръвното налягане, помага при простатит, заболявания на пикочно-половата система. Той очиства жлезите с вътрешна секреция, помага за разрушаване на камъните в бъбреците и склеротичните плаки. Полезен е и при заболявания на костите – лумбаго, гръбначни изкривявания, фрактури.

В някои страни, народните лечители използват този камък за облекчаване на главоболие, а гердани с чароит поставят на главата за подобряване на състоянието на болния при мозъчно сътресение. За повишаване защитните свойства на организма полираният чароит може да се поставя върху съответната област на тялото или да се носи като огърлица или висулка. Гривни от чароит се препоръчват на хора с психични заболявания. Смята се, че висулките помагат при невралгия.

Магически свойства на чароита

Чароитът се смята за камък на очарованието, духовната чистота и благоразумието. Чароитът създава спокойствие в душата на човека, умиротворение, подобрява настроението, помага за хармонията в отношенията с другите. Той пробужда яснотата на мислене, усилва способността за благоразумие и мъдрост, което помага за изработването на философски поглед върху живота.

Бижутата с чароит дават на собственика спокойствие, самоконтрол и са в състояние да укрепят брака. Той е пазител на семейното огнище- ако в къщата ви има фигурка от чароит, то любовта и разбирателството никога няма да я напуснат. Смята се, че притежателят на бижу с чароит никога няма да остане сам.

Чароитът помага да се устои на всяка ситуация, на самореализацията в изкуството – невероятен амулет за хората на изкуството. Той също така помага на тези, които се занимават с благотворителна дейност.

Влияние върху чакрите

Теменната чакра храни жлезите в мозъка; развива духовността. Гърлената чакра контролира дихателната система и слуха, както и кожата; активността на тази чакра помага да самоутвърждаването. Сърдечната чакра, въздейства на сърдечносъдовата система, гръдния кош, гръбначния стълб и ръце; тази чакра е свързана с любовта към хората.

Талисмани и амулети

Чароитът е талисман на философи и поети. Този талисман е в състояние да научи собственика на дълбоко усещане за света, на общуване с висшите духовни сили. Той събужда интуицията и помага за духовно израстване, за широта на разбиране и осъзнаване на живота, дава усещане за единство с всичко съществуващо.

Като талисмани обикновено се използват пръстени или висулки. Талисман може да се направи и под формата на кълбо, което да се постави на поставка от сребро и да се държи на работното място. В този случай, вдъхновението и новите идеи ще бъдат чест гост на собственика на този талисман.

Чароитът се използва като амулет, който привлича космическа енергия. Камъкът чароит не е много здрав, затова трябва да се пази от удар. Накитите от чароит могат да се измиват с топла вода.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Гьотит
Литотерапия (Лечение с камъни)

Гьотит

Гьотит – камък на милосърдието и прошката Чакри: VI чакра

Прочетете още
Каролит
Литотерапия (Лечение с камъни)

Каролит

Каролит – защита и заземяване Чакри: Всички Описание Каролитът е

Прочетете още