Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Безоаров камък (Безоар)

Безоаров камък – противоотрова

Камъкът неутрализира различни видове отрови като ги поглъща, отделяйки фосфат.

История и описание

Безоарът е камък с органичен произход, който се открива в организма на някои животни, главно в безоаровите кози. Безоарът има синкаво-сив цвят, мазен е на пипане и с горчив вкус. Съставът на безоара е агрегат на калциево-фосфатни утайки с примеси на вълна от хранопровода на дивите, най-вече преживни животни. Думата “безоар” от персийски означава противоотрова, а от халдейски, идва от комбинацията на две думи “бел” – властелин и “заар” – отрова- т.е. “властелин на отровата”.

Други имена на безоара: безуар, безуй, безоаров камък. В древните учебници той се споменава като глиганов камък (бил откриван в пикочния мехур на глигана) или морунов камък (извличали го от отверствието, през което моруната отделя хайвера си). Среща се и наименованието “петльов камък” или Алекториус, който откривали в стомаха на петлите.

Лечебни и магически свойства на безоара

В древността на безоара приписвали свойството да спасява собственика си от отрови. Вярвало се, че предпазва от отравяне с арсен. Той бил причисляван към скъпоценните камъни заради лечебните си свойства. Парченце от безоар, поставено в чашата с отвара от билки (при съмнение за отравяне), спасявал живота на много владетели.

В средновековна Европа, безоарът бил смятан за мощен амулет по време на епидемията от чума. За да се неутрализират отровите, безоарът се използвал стрит на прах, също така се изработвали сребърни чаши за напитки с безоарови камъни.

Отдавна безоара се смята за мощна противоотрова и бил високо ценен от църковните и светски владетели. За цар Фьодор Алексеевич било разпоредено да се направи сребърна чаша с безоарови камъни, макар че за неутрализиране на отровите се препоръчвало камъка да се приема под формата на прах. Московският патриарх Никон имал пръчка, която натопявал във всяка отвара от билки като противоотрова.

Английската кралица Елизабет винаги носела със себе си този камък, поради страх от отравяне. Наполеон получил безоар като подарък от Персийския шах, но, не вярвайки в неговата лечебна сила, го хвърлил в огъня. Според съществуваща версия, Наполеон е бил отровен с арсен, ако се е бил възползвал от подаръка на шаха, може би е щял да спаси живота си.

Камъкът неутрализира различни видове отрови като ги поглъща, отделяйки фосфат. През XIX век, на лечебните свойства на безоара се гледало като на измислица, но последните съвременни изследвания потвърждават способността на камъка активно да поглъща арсена (най-често използваната отрова в средновековието).

Също така безоаровия камък бил използван при заболявания на пикочния мехур, трудно раждане и детски болести. Ако имате слаба храносмилателна система, то вие страдате от постоянно отравяне и безоара може да ви донесе несъмнена полза.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още